AB'den Türkiye'ye uyarı ve onay

AVRUPA Birliği dışişleri bakanları, genişleme sürecindeki ülkelerin yıllık performanslarının değerlendirildiği kararlar bağlamında Türkiye ile ilgili paragraflara onay verdi.

AB'den Türkiye'ye uyarı ve onay

Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre, AB bakanlarından onay alan belge bir yandan Türkiye’yi hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda uyaran, diğer yandan da belli alanlarda işbirliğini hızlandırmaya teşvik eden yazımıyla dikkat çekiyor.

Belli alanlarda yaşanan gelişmelerden ciddi endişe duyulduğunun ortaya koyulduğu belgedeki tespitlerden bazıları şunlar:

AB, eleştirel medyaya, gazetecilere, yazarlara ve sosyal medya platformları ile kullanıcılarına açılan davaları özel bir endişeyle not eder.

Türkiye’nin, AB Komisyonu’nun raporunda belirlenen özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili ana eksikleri acilen gidermeye ihtiyacı var.

Yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına zarar vermenin ve ifade özgülüğü ile toplanma özgürlüğündeki belirgin gerilemenin tersine çevrilmesi için acil şekilde adımlar atılmalı.

AB, Türkiye’ye güçler ayrılığı ilkesine ve aralarında kadın, çocuk ve azınlık mensupları haklarının da bulunduğu insan haklarına, din özgürlüğüne ve mülkiyet haklarına tam saygının sağlanması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanması çağrısı yapar.

Hiç ilerleme sağlanmamış ya da çok az ilerleme sağlanmış yolsuzlukla mücadele gibi alanların ele alınması da öncelik olmalı.

Konsey, bir aday ve önemli bir ortak olan Türkiye’nin AB’yle ilişkilerine verdiği önemi tekrar teyit eder. AB, Türkiye’deki siyasi ve ekonomik reformlar için çıpa olmayı sürdürmeli.

Not: Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da genişleme paketine dair değerlendirmeler dışişleri bakanlarının onayıyla kabul edilebilir, 17-18 Aralık’taki liderler zirvesine sunulmayabilir.

avrupa birliği