Öcalan için karar verildi

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşulları ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme, Öcalan'a şartlı salıverme olanağı tanınması gerektiğini belirtti.

Öcalan için karar verildi

Amerika, PKK ve AKP üçgeninde yürütülen açılım sürecinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden Abdullah Öcalan ile ilgili önemli bir karar geldi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Öcalan kararında şartlı tahliye vurgu yapıldı.

PKK bir yandan ülkenin güneydoğusunda özerk yönetim kurma çabalarına hız katarken diğer yandan da Öcalan'ın serbest bırakılması şartını üst perdeden dillendirmişti. PKK'nın liderlerinden Murat Karayılan iki gün önce "kimse Apo zindandayken gerillanın silah bırakacağını düşünmesin. Bu mümkün değildir." demişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Öcalan kararında, şartlı tahliye konusunun altı çizildi.

"Şartlı tahliye olasılığı olmaksızın ömür boyu hapis cezası verilmesiyle ilgili olarak Sözleşme'nin 3'üncü maddesinin ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verilmiştir"

AİHM kararında Öcalan'la aynı durumda olan diğer mahkumların da "şartlı tahliye" umuduna kavuşması gerektiği belirtildi. Bu imkanın sağlanması için gerekli adımların atılması gerektiği kaydedildi.

"Başvuruyu yapanla aynı koşullar altındaki tutuklular için şartlı tahliye imkanlarını sağlayacak yasal mekanizmaları oluşturması gerekir"

Türkiye, idam cezasını kaldırıken infaz kanuna geçici bir madde eklemişti. Bu maddede terör suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alanlara şartlı tahliye yolu kapatılmıştı. Şartlı tahliye yolu açılsa da Öcalan en az 36 yıl hapis yatmak zorunda. Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını tek yolu genel af.

ulusalkanal.com.tr