Biyolojik mücadelenin kahramanları
Yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’da, hastalık ve zararlılara karşı biyolojik mücadeleyle üretim yapılıyor. Bitkiler faydalı böceklerle korunuyor. Üründe verim ve kalite artıyor. Domateste tuta absoluta, biberde trips zararlıları, Türk tarımının kabusu. Bu zararlılara karşı biyolojik mücadelenin kahramanları, 7/24 görev başında…
Türkiye’nin en önemli yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’da, hastalık ve zararlılara karşı biyolojik mücadeleyle üretim yapılıyor. Üreticiler bitkilerini faydalı böceklerle koruyor.
Üründe verim ve kalite artıyor. Maliyet düşüyor. Faydalı böcekler, çevreye ve insan sağlığına zararlı kimyasalların kullanımını engelliyor. İhracatın önündeki en büyük engel olan kalıntı sorunu da tarih oluyor.
Biyolojik mücadelenin kahramanları artık bu topraklarda üretiliyor. Yerli üretimde sektörün önde gelen firmasının Genel Müdürü Yağız Süzen, faydalı böcek üretimi ile ilgili bilgi verdi.
Tuta, yaprağa, gövdeye ve meyvelere delerek giriyor. Yüzde 50 ile 100 arasında hasat kaybına neden oluyor. Trips ise bitkiye, bitki hücre sıvısını çekerek zarar veriyor.
Bu üretim tesisinde faydalı böceklere ihtiyacı olan besin ve iklimlendirme ortamı sağlanıyor. Yararlı böcekler şu anda ağırlıklı olarak seralarda, açık alanlarda narenciye ve nar bahçelerinde de kullanılıyor.