Çin'e karşı üçlü ittifak: AUKUS Projesi

ABD, İngiltere ve Avustralya liderleri yeni bir güvenlik iş birliği anlaşması imzaladı. Hedefinde Çin'in faaliyetleri olan proje kapsamında üç ülke, nükleer enerjili denizaltı üretmeyi planlıyor.

Çin'e karşı üçlü ittifak: AUKUS Projesi

Amerika Birleşik Devletleri'nin önderliğinde Avustralya ve İngiltere bir basın toplantısında bir araya geldi.

Beyaz Saray'ın öncülüğünde düzenlenen toplantıya ABD Başkanı Joe Biden'in yanı sıra Avustralya ve İngiltere Başbakanları katıldı. Üç ülke kamuoyuna yeni bir güvenlik iş birliği anlaşması imzaladıklarını duyurdu.

İsmi AUKUS olarak tanıtılan proje kapsamında ABD Başkanı Biden, yaptığı konuşmada Avustralya ve İngiltere ile ortaklıklarının uzun yıllara dayandığını belirtti. 21. yüzyılda karşılaşılan zorluklarla da birlikte mücadele edeceklerini ifade eden Biden, AUKUS anlaşmasıyla faaliyetlerini Hint-Pasifik bölgesine yoğunlaştıracaklarını bildirdi.

Çin'in yoğun faaliyet gösterdiği bölgeye ilişkin ABD Başkanı, kilit proje olarak Avustralya'nın nükleer enerjili denizaltı edinmesi için istişareler başlatması olduğunu belirtti.

Anlaşmada AUKUS projesinin hedefinde Çin'in olduğu ifade edilmese de, uzmanlar yeni iş birliği anlaşmasında bu yönde değerlendiriyor.

Çin'in Washington Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada üçüncü ülkelerin çıkarlarını hedef alan dışlayıcı blokların kurulmaması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Özellikle de, Soğuk Savaş dönemi düşünce şeklinden ve ideolojisinden kurtulmalılar" ifadelerine yer verilmesi de dikkat çekti.

AUKUS anlaşmasına bir tepkiyi de Fransa bildirdi. Daha önce Avustralya ile deniz altı üretimi konusunda anlaşma yaptıklarını hatıraltan Avrupa ülkesi, anlaşmanın ABD'nin kararıyla kenara atılmasının müttefiklik ilişkisine uymadığı vurgulandı.

abd ingiltere çin avustralya fransa denizaltı ittifak AUKUS soğuk savaş nükleer enerjili denizaltı