''Erdoğan ile Narendra birbirine çok benziyor''

''Erdoğan ile Narendra birbirine çok benziyor''

Hindistan Federal Meclis (Lok Sabha) seçimlerinin sonuçları Türkiye’de ilgi görmese de, dünyada yankı buldu. Bu kaçınılmaz; dünyanın en kalabalık ikinci ülkesinde, üstelik “yükselen ekonomi”de, yaprak kıpırdasa, çevrede gürültü kopuyor. Hele, bu çatışmalı dünyada Hindistan’da sağcı Hindu partisi iktidar gelmişse… Genel seçimlerin tam bir ay sürdüğü Batılıların ifadesiyle “dün yanın en büyük demokrasisi” nde, BRİCS’in temel direklerinden, 10. büyük ekonominin sahibi Hindistan’da olup bitenleri Delhi Nehru Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Ajax Patnaik ile konuştuk.

Hindu Baratiya Janata Partisi’nin ( BJP) seçimleri farklı kazanması ne gibi sonuçlar doğurur?Neden böyle oldu? Bu sonuç bekleniyor muydu?

Evet bekleniyordu, bütün kamuoyu araştırmaları bu gelişmeyi haber veriyordu. Hindistan’la ilgili Batı basınında çıkan haberlerin bir bölümü gerçeği yansıtmıyor. Evet, Hindistan büyüyor ama son yıllarda izlenen neo-liberal politikalar çok ciddi sorunlar yarattı. Enflasyon yükseldi, işsizlik arttı, yozlaşma/çürüme ayyuka çıktı. Kongre Partisi’nin son yılları kabus gibi geçti.

Kim bu BJP’nin lideri Narendra Modi?

Gucerat eyaletinin eski başbakanı. 2002’de başbakanlığı sırasında Gujerat’ta Hindu- Müslüman çatışmaları sırasında sessiz kalarak 3 bine yakın kişinin ölmesine göz yumması akıllardan çıkmıyor.

BJP’nin öteki küçük Hindu partileriyle birlikte Meclis’te salt çoğunluğu ele geçirdiği söyleniyor.

Tam doğru değil bu söylem. Seçmenlerin yaklaşık % 30’u Narendra Modi’ye ( BJP) oy verdi. Geri kalan bölümünün BJP’ye destek verdiği doğru değil. Modi’ye oy verenlerin dışında kalan % 70’ yakın kitlenin Modi’nin arkasında olmadığı da söylenebilir.

Hindu cemaatçi (komünotarist) bir partinin, müslüman nüfusun % 20’ya yakınını oluşturduğu bir ülkede, diğer bir deyişle en kalabalık müslüman nüfusu sahip ikinci ülkede, BJP’nin iktidarı bölünme, çatışma yaratır mı?

Sorunlar yaratır ama fazla ileri gideceğini sanmıyorum. Hindistan Cumhuriyeti’nin kurucuları geride sağlam kurumlar bıraktılar. Adalet Cihazı, Seçim Sistemi, Yerel Yönetimler, Güçlü bir basın, Üniversiteler vb. Bu kurumlar ayakta oldukça Hindistan sorunların üstesinden gelir.

Sol niye başarısız oldu?

Sol Cephe iki seçim önce laik nitelikleri nedeniyle Kongre Partisi’ni destekledi, ardından ABD’nin hükümete nükleer teknoloji transferine karşı çıkarak desteğini çekti. Bunun üzerine Kongre ayakta kalmak için yeni ittifaklar aradı. İyice sağa kaydı. Öte yandan, cumhuriyetçi ideolojinin zayıflaması, cemaatçiliği (komünotarizm) kesimciliği artırdı. İşçiler-köylüler sınıf liderlerinden çok kast liderlerine kulak vermeye başladılar.

Yeni başbakan Narendra Modi Tayyip Erdoğan’ı andırıyor sanki?

Evet, çok benzeşiyorlar.

Cüneyt Akalın

ulusalkanal.com.tr

erdoğan hindistan