Şarbon krizi neden yaşandı? Kurban etinde şarbon var mı?

Türkiye şarbon skandalını konuşuyor. Konuyu Ulusal Kanal'a değerlendiren veterinerler, denetimlerin halk sağlığı gözetilmeden yapıldığına dikkat çekti. Hayvan hastalıklarıyla mücadelenin önemini vurgulayan uzmanlar, devletin özel sektörü denetlemesi gerektiğini söyledi.

Ankara'da yaşanan Şarbon skandalı yurttaşları da etkiledi. Ankara ve Sivas'tan sonra İstanbul'da da şarbon hastalığı ortaya çıktı. Yetkililerse, hayvan hastalıklarıyla mücadelenin önemine dikkat çekti.

"Ağırdan çatalımıza kadar hayvansal gıdaların sağlıklı bir şekilde soframıza gelmesi devletin görevidir. Takip ve denetimlerde bir takım sıkıntılar var. Kesimlerimizi ruhsatlı mezbahalarda yapmak zorundayız."

Uzmanlar, devletin özel sektörde etkili bir denetim mekanizması kurması gerektiğini söyledi.

"Özel mezbahalardaki sorumlu veterinerler patrondan maaş alır. Patrondan maaş alanlar bir takım görevlerini yerine getirmezler."

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet, Kurban bayramından sonra yaşanan şarbon skandalını Ulusal Kanal’a değerlendirdi,

"Özellikle kurban bayramında bu kadar et tüketen kitle tedirgin olmaya başladı. Şarbon konusunda et tüketiminde tedirgin olmalarına gerek yok. Şarbonlu bir et çok kolay anlaşılabilir. Kesilen hayvanın ölüm katılığı şekillenmemiştir ve pırtılaşmaz. Eğer şüpheleniyorsalar da pamuğa etin kanını bandırıp getirebilirler."

HABER: DOĞUKAN ÇOBAN - KAMERA: UĞUR MARANGOZ

ulusal.com.tr