TSK ile KKTC, Şehit Teğmen Gönyeli tatbikatına başladı

Her sene Kıbrıs’ta icra edilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma tatbikatının Kara safhası tamamlandı. Gemi, helikopter, deniz karakol uçakları ve kurtarma timlerinin de katıldığı tatbikat deniz safhasının ardından sona erecek. Yunanistan, KKTC’yi yok sayarak, Kıbrıs’ın tamamında Arama Kurtarma sorumluluğunun Kıbrıs Rum Kesimi’nde olduğunu ileri sürüyor. Türkiye bu tatbikatla Yunanistan’ın kararını tanımadığı mesajını veriyor.

Yunanistan, KKTC’nin Kıbrıs’ta arama kurtarma sorumluluğunun olmadığını savunuyor. Atina’ya mesaj, her yıl tatbikatla veriliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Komutanlığının birlikte icra ettikleri Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma tatbikatının Kara safhası nefes kesti.

İkinci ayağını deniz safhasının oluşturacağı tatbikatta gemiler, helikopterler, deniz karakol uçakları ve SAT ve SAS gibi kurtarma timleri kullanıldı.

Tatbikatta senaryoya göre, KKTC hava sahasında, İzmir-Ercan seferini yapan özel havayolu şirketine ait bir uçağın, acil durum çağrısı yapması, aynı zamanda uydu destekli arama ve kurtarma sistemi üzerinden tehlike sinyalinin alınması üzerine, KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçiriliyor. TSK da operasyona destek veriyor.

Yaralılar taşınıyor, uçak içerisinde mahsur kalanlar kurtarılıyor. Çıkan yangın da itfaiye tarafından hızla söndürülüyor.

Girne'deki St. Hilarion (Sen Hilariyin) bölgesinde gerçekleştirilen tatbikatı KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bazı bakanlar izledi. Tatbikatı takip etmek için Türkiye’den de 20 kadar basın mensubu ile çok sayıda ülkenin askeri ataşeleri Kıbrıs’a geldi.

Yunanistan, KKTC’yi yok sayarak, Kıbrıs’ın tamamında Arama Kurtarma sorumluluğunun Kıbrıs Rum Kesimi’nde olduğunu ileri sürüyor. Bu tatbikatla Türkiye, Yunanistan’ın bu uygulamayı tanımadığı mesajını veriyor.

Öte yandan tatbikata, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit olan Teğmen Caner Gönyeli’nin eşi, kardeşi ve kızları da katıldı. Tatbikat sırasında duygulu anlar yaşayan Gönyeli ailesi, Ulusal Kanal mikrofonlarına konuştu.

Haber: Erdem Atay

Kamera: Barış Yurteri

ulusalkanal.com.tr

tsk tatbikat KKTC