Şeker pancarında fiyat açıklanmadı çiftçi zor durumda kaldı

Şeker pancarının 2020 yılı taban fiyatının açıklanmasını bekleyen çiftçi, fiyatın üretim maliyetinin altında olmamasını talep ediyor. Şeker pancarı üreticileri özelleştirilen fabrikalar yerine kooperatiflerin gelmesini istiyor.

Şeker pancarında fiyat açıklanmadı çiftçi zor durumda kaldı

Şeker pancarında fiyat açıklanmadı çiftçi zor durumda kaldı. Çiftçilerin tek isteği ise açıklanacak fiyatın üretim maliyetinin altında kalmaması.

Şeker pancarının 2020 yılı taban fiyatı henüz açıklanmadı. Bu nedenle şeker pancarı geçen yılki fiyattan kilosu en az 30 kuruştan alıcı buluyor. Çiftçi şeker pancarını ise ortalama olarak 25 kuruşa mâl ediyor. 5 kuruşluk kâr ile geçinmeye çalışan şeker pancarı üreticisi bu yılki fiyatın en az 40 kuruş olmasını talep ediyor.

Türkiye’de 15 kamu, 6 kooperatif ve 12 özel sektör olmak üzere toplam 33 şeker fabrikası ile üretim yapılıyor. Konya’da şeker pancarı üretim alanları özelleşen şeker fabrikalarının sözleşmeli üretim sistemine girmiş durumda.

Türkiye’de şeker pancarı üretimi üreticiler ile şirketler veya fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi ile kotalı olarak yapılıyor. Şeker pancarı üreticisi Abdullah Akdemir, kotanın rant sistemine yol açtığını belirtti.

ulusal.com.tr

şeker pancarı