Serinlemek için sağlığınızdan olmayın!
KIRIKKALE Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Uzun, sıcak yaz günlerinde klima kullanımının serinletirken zararlarının da azınsanmayacak kadar fazla olduğunu söyledi.
KIRIKKALE Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Uzun, sıcak yaz günlerinde klima kullanımının serinletirken zararlarının da azınsanmayacak kadar fazla olduğunu söyledi.
Dr. Uzun, "Doğru kullanılmaması halinde sağlığınızdan olabilir, akciğer enfeksiyonuna, zatürre gibi bir çok ciddi hastalığa zemin oluşturabilirsiniz" uyarısında bulundu.
Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, klimayı doğru kullanmanın, olumsuz durumlarından bir nebze olsun koruyabileceğini anlatırken, "Bilinçsiz kullanımlar kas ağrısına, grip, tutulmalara neden olabilmektedir. Ev ya da iş ortamına 'Legionella' mikrobu salgılayarak, akciğerlerde enfeksiyona neden olabilmektedir. Zatürree gibi birçok ciddi hastalığa zemin oluşturabilmektedir" dedi.
Sıcaklardan korunabilinecek en etkili çözümlerin başında yer alan klimanın, yanlış ve sürekli kullanılmasının birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten Sağlık İl Müdürü Dr. Musatfa Uzun, şöyle devam etti:
"Özellikle solunum yollarını olumsuz etkileyen ve doğada bulunan mikropları bünyesine çekerek ortama yayan cihaz, alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilmektedir. Bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut direncini azalmasına neden olarak, kişinin ciddi rahatsızlıkları kapma riskini artırmaktadır. Ortamı buharlaştıran ve nemlendiren soğutma aleti, bakterileri etrafa yayıyor. Bu bakteriler kalabalık ortamda daha fazla yoğunlaşıp sinüzit, bronşit, renit gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Kulak, diş iltihaplanmaları, ateşlenme, öksürük, baş ağrısı, boyun, kas tutulmaları, ciltte kuruluk, dudak çatlaması gibi olumsuz durumlara zemin oluşturmaktadır. Artrit, Nörit gibi nadir görülen vakalara da neden olmaktadır."
Klima çarpmasının gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlığına, nezle gibi sorunlara da yol açabildiğini belirten Dr. Uzun, vücudun ısı dengesini alt üst eden ve kilo alma riskini artıran cihazın kişiyi, bağımlı da yapabildiğini anlattı. Sağlık Müdürü Uzun şöyle devam etti:
"Sürekli klima kullananlar, ortam serin olsa da klima kullanma gereksimi duyar. Soğutma cihazı, değişik ve tehlikeli virüsleri barındırma ve etrafa yayma özelliğine de sahiptir. Bu da ölümcül hastalıklarla karşılaşma riskini artırmaktadır. En etkili korunma yöntemi, filtrenin orijinal ve kaliteli olmasına dikkat edilmesidir. Kalitesiz ve orijinal olmayan filtreler, mikrobu daha fazla çektikleri için etrafa mantar, küf, virüs, bakteri gibi faktörleri yayabilmektedirler. Bu da hastalıkların vücuda daha kolay yerleşmesini sağlamaktadır. Özellikle araba klimaları kişiyi daha fazla olumsuz etkilemektedir. Klima filtresinin bakımı, temizliği düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Klima ayarının hep aynı derecede kalması sakıncalıdır. Arada ayarları düşürmenizde fayda vardır. Klima derecesinin en yükseği 25 santigrat olmalıdır. Ve bu derecenin altında ayarları kullanmayı tercih ediniz."
Dr. Uzun, geceleri kullanmamaya dikkat edilmesi gereken klima ortamında sigara içilmemesini, hemen önünde bulunmamasını belirtirken, ortamın da sık sık havalandırılması gerektiğini ekledi. DHA