Rusya gazı keserse ne olur? İran'dan açıklama: Doğalgazı artırmaya hazırız

Rusya ile yaşanan gerginlik sonrası akıllara 'Rusya gazı keserse ne olur?' sorusu geldi... Türkiye’nin gaz ithalatında Rusya’dan sonra ikinci sırada olan İran’dan yeni anlaşmalar için hazırız açıklaması geldi. Ulusal Kanal’a konuşan İran Petrol Bakan Yardımcısı Hamit Rıza Eraki , “Komşumuz Türkiye’yeye gaz ihracımızı artırmak isteriz bunun için yeterli potansiyelimiz mevcut” dedi.

Rusya gazı keserse ne olur? İran'dan açıklama: Doğalgazı artırmaya hazırız

Türkiye ve Rusya arasında yalanan uçak krizinin ardından akıllara ya Rusya doğalgaz vanalarını ya kısarsa sorusu geldi.

Türkiye’ye gaz ihraç eden ülkeler sıralamasında ikinci sırayı alan İran’dan “Türkiye’ye doğalgaz ihracat oranımızı artırmaya hazırız”açıklaması geldi.

İran’ın başkenti Tahran’da toplanan 'İran Petrol Pazarında Yatırım Fırsatları Zirvesi'nde Ulusal Kanal’a konuşan İran Petrol Bakanı Yardımcısı Hamid Rıza Araki, Türkiye ile yeni gaz anlaşmalarına hazır olduklarını söyledi.

"Türkiye uzun süredir gaz ihraç ettiğimiz bir ülke, önümüzdeki dönemde de ihracatın devamı için anlaşmalarımız var, Türkiye’den ile doğalgaz konusunda daha önce yeni bir anlaşma teklifi oldu ve bunun üzerine çalışıldı ancak şu ana kadar imzalanamadı, biz yeni anlaşmaları imzalamaya hazırız."

İran Milli Gaz Şirketi “National Iranian Gas Company”nin de genel müdürü olan Araki, yeni imzaladıkları gaz ihracat anlaşmalarına dikkat çekerek Türkiye’ye doğalgaz ihracat oranını artırmak istediklerini ifade etti.

"Biz daha yeni Irak’ın Basra ve Bağdat şehirlerine gaz vermek için yeni anlaşmalar imzaladık, komşumuz Türkiye’ye de gaz ihracımızı artırmak isteriz bunun için yeterli potansiyelimiz mevcut"

İran Petrol bakanı yardımcısı Türkiye üzerinde Avrupa'ya gaz transferi için olası yeni anlaşmalara da sıcak baktıklarını belirtti.

"Avrupa’ya gaz transferine ilişkin çalışmalar var ancak Türkiye üzerinden olması yönünde bir teklif almadık, Türkiye’den bu yönde bir teklif gelirse biz buna varız ve hazırız."

Yakup Aslan / İran

ulusalkanal.com.tr

iran açıklama