Resmi Gazete'de yayımlandı: Çoklu baro yürürlüğe girdi

Tartışmalarla Meclis’te kabul edilen çoklu baro düzenlemesini içeren kanun Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde 2 bin avukat bir araya gelerek yeni baro kurabilecek. Her baro, baro başkanı dâhil en az 4 delegeyle Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'nda temsil edilecek.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Çoklu baro yürürlüğe girdi

Çoklu baro düzenlemesini de içeren kanun yasalaştı.

Ak Parti ve MHP’nin hazırladığı 28 maddelik Avukatlık Kanununda değişikliği öngören kanun teklifi 11 Temmuz’da Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.

Türkiye Barolar Birliği ve 80 baronun karşı çıktığı çoklu baro düzenlemesini de içeren kanun 2 Eylül’de de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun teklifi Meclis'ten ilk geçtiğinde İstanbul ve Ankara'da ikinci bir baro için başvurular gündeme geldi. Ancak kabul görmedi. Zira başvuruların olduğu dönemde kanun yürürlüğe girmemişti. Yeni dönemde ise şartların yerine getirildiği başvurular kabul edilecek.

Kanunla birlikte artık 5 binden fazla avukatın bulunduğu illerde 2 bin hukukçu bir araya gelerek yeni bir baro kurabilecek. Aynı ilde fazla baronun bulunması halinde avukatlar o ilde bulunan herhangi bir baronun levhasına kayıt olabilecek.

Her baro, baro başkanı dâhil en az 4 delegeyle Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nda temsil edilecek. Ayrıca her 5 bin üyeden sonra bir delege çıkarılabilecek.

Kanunla tüm baroların genel kurullarının aynı tarihlerde yapılması da amaçlandı. Buna göre, tüm baro genel kurulları son rakamı çift olmak şartıyla 2 yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde yapacak.

Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu ise 2020 yılı Aralık ayı içinde toplanacak. En az 25 baronun isteğiyle birlik, olağanüstü toplantıya da çağırılabilecek. Ancak toplantıda seçim yapılmayacak. Daha önce bu çağrıyı 10 baro yapabiliyordu.

Öte yandan avukatlar için tek zorunlu kıyafet cübbe olacak. Yeni avukatlar da mesleklerinin ilk 5 yılında kayıtlı olduğu baronun öngördüğü aidatı yarı oranında ödeyecek.

ulusal.com.tr

Resmi Gazete Türkiye Barolar Birliği