AKP, CHP ve MHP temsilcileri bugün bir araya geldi

MİT ve Genelkurmayı Cumhurbaşkanlığı'na bağlamayı hedefleyen mini Anayasa paketi için AKP, CHP ve MHP temsilcileri 5'inci kez bir araya geldi. Pakete koyulacak yargı düzenlemelerinde büyük oranda anlaşan temsilciler, HSYK üyelerinin seçim yöntemi için de RTÜK formülünü önerdi. Buna göre, Meclis'teki HDP dahil 4 parti, sandalye sayısına göre üye önerebilecek.

AKP, CHP ve MHP temsilcileri bugün bir araya geldi

AKP, CHP ve MHP temsilcileri MİT ve Genelkurmayı Cumhurbaşkanlığı'na bağlamayı hedefleyen mini Anayasa paketi için bugün 5'inci kez bir araya geldi.

Görüşmeleri, CHP Grup Başkanvekili Bülent Tezcan, MHP Afyonkarahisar milletvekili Mehmet Parsak ve AKP Genel sekreteri Abdülhamit Gül yürütüyor.

Saat 15'te bir araya gelen temsilciler, yargı alanı dışındaki önerileri tartışıyor.

Temsilciler daha önce yaptıkları 4 görüşmede, mevcut Anayasa'da yargı alanını düzenleyen maddelerin tamamını gözden geçirdi. CHP'li Tezcan, "Temel ilkelerde anlaştık. Yargı kurumlarıyla ilgili de genel bir mutabakat var" ifadelerini kullanmıştı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştirmeyi tartışan temsilciler, kurula üye seçimi konusunu da ele almıştı.

Buna göre, görüşmelerde yapılan öneriyle HSYK'ya üye seçiminde RTÜK formülü önerildi.

Bu formüle göre RTÜK'ün üst kurul üyelerinden 9'u Meclis'ten seçilmiş durumda. Yani, kurulun 4 üyesi AKP, 2'si CHP, 2'si MHP, 1'si de HDP'li. Öneri sayıları, partilerin Meclis'teki koltuk sayısına göre belirleniyor.

RTÜK formülü HSYK'ya üye seçiminde de uygulanırsa, PKK'nın siyasal uzantı HDP'nin önerdiği bir isim yüksek yargı üyesi olabilecek.

Hafta sonuna kadar sürmesi hedeflenen çalışmalarda, MİT ve Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması ve askeri yargının kapatılması da ele alınacak.

Temsilciler bu hafta yapılan çalışmaların bir raporunu hazırlayacak. Parti kurullarına ve liderlere sunulacak raporların ardından temsilciler yazım aşaması için bir araya gelecek.

ulusalkanal.com.tr