ABD: Artık yalnızca YPG var

Eğit-Donat programından ümidi kesen Amerika, yüzünü tamamen PKK'nın Suriye'deki kolu PYD’ye döndürdü. Bu bilgiyi Pentagon yetkilileri The Daily Beast’e açıkladı.

ABD: Artık yalnızca YPG var

ABD Başkanı Barack Obama’ya yakın yöneticiler ve dört Pentagon görevlisi The Daily Beast internet sitesine önemli açıklamalar yaptı.

Pentagon yetkilileri, ABD’nin AKP, Katar ve Suudi Arabistan ile birlikte planladığı eğit donat programından vazgeçtiklerini açıkladı. Yetkililer, eğit-donat yerine bölgede PKK'nın Suriye kolu YPG ile işbirliği yapacaklarını söyledi.

Habere göre, yetkililerin henüz resmi olarak olmasa da kapalı kapılar ardında 500 milyon dolarlık programdan vazgeçtiği belirtildi. Siteye konuşan Savunma Bakanlığı kaynakları, YPG’nin “hali hazırda eğitimli, yetkin, organize” olduğuna dikkat çekerken örgütün IŞİD’le savaşırken taraf değiştirme veya örgütten kaçma riski olmadığını vurguladı.

YPG’nin Suriye’de savaşan “en etkili” kuvvet olduğunun altı çizilirken, örgütün ihtiyacının olması durumunda hava saldırıları düzenlemesi için IŞİD karşıtı koalisyonu çağırabileceği kaydedildi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, YPG ile işbirliği stratejisini Türkiye ve bazı Arap müttefiklerinin “hoş karşılamayacağı”na dikkat çekti. Türkiye’nin YPG ile işbirliğini kabul etmediği biliniyor.

ABD’nin büyük ümitlerle projelendirip, uygulamaya koyduğu eğit-donat ise hüsranla sonuçlandı. Her yıl en az 5 bin terörist eğitmeyi planlayan ABD’nin programına yalnızca 54 kişi katılmıştı. Washington, bu program için de 500 milyon dolarlık bütçe ayırmıştı.

ulusalkanal.com.tr

abd