11 bin ton su

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 00.40 sıralarında yaptığı açıklamada zaman zaman değişkenlik gösterse de suyun yükselme seviyesinin durduğunu ve su tahliye çalışmalarının 3 vardiye halinde sabaha kadar devam edeceğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 00.40 sıralarında yaptığı açıklamada zaman zaman değişkenlik gösterse de suyun yükselme seviyesinin durduğunu ve su tahliye çalışmalarının 3 vardiye halinde sabaha kadar devam edeceğini belirtti. 18 işçinin hala maden ocağında mahsur kaldığını ifade eden Bakan Yıldız, "Biz olabildiğince en hızlı şekilde suyun tahliyesini gerçekleştirmemiz lazım. 10 bin ton civarında 11 bin ton civarında su bulunuyor. Bu ciddi miktar var. Yakyaşık 180 ila 200 ton saatte tahliye edebilen en az üç pompa ile çalışıp diğer illerden gelen pompalarla bunu tahliye etmeye zorluyoruz. Her geçen zaman aleyhizime işliyor. İşçi kardeşlerimize ulaşabilmek için bu suyun tahliye etmemiz gerek" dedi.

Bakan Yıldız, "Suyun tahliye edilmesi gerekir. Maden ocağında bıraktığınız gibi kalmıyor. İçerdeki suyun ocaktaki tavan ve taban malzemelerinde gevşemeler başlıyor. Çok su içinde kalması da doğru değil. Hem teknik acıdan, hem de işçi kardeşlerimizin acısından doğru değil" ifadelerini kullandı.

Gazla ilgili çalışmayı etkileyecek tehditin bulunmadığını söyleyen Bakan Taner Yıldız, "Çalışmayı aksatacak gaz seviyesi oluşmadı. Asıl tehdit unsurunun su olduğunu söylememiz lazım. Suyun bir maden ocağını basması, nadir de olsa bundan önce olmuş. Gaz salmayan bir hadise. Gazla ilgili çalışmayı etkileyecek tehdit söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, maden ocaklarının yılda 2 kez denetlendiğini belirterek, "Çok tehlikeli işyerleri ile ilgili planlı denetimlerimiz devam ediyor. Gerek inşaatlara gerek maden ocaklarında asgari yılda 2 kez denetleniyor. Buradaki ocakta, şubat ve haziran ayında denetlendi. Haziran ayında 8 noksanlık görüldü. Kapatılmaya dair eksiklerdi bunlar. Eksiklerin giderilmesi için ikazlarda bulunulmuş. Bunun yanında şikayet olursa denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise, "Baraj gölünden maden ocağına suyun geçmesi gibi iddia var. Arada ciddi bir kot var, 50 metre ve daha fazla. Biz böyle bir şey düşünmüyoruz. Baraj gölünden maden ocağına suyun geleceğini düşünmüyoruz. Dalgıç arkadaşlar girdikten sonra oradaki durumu daha net görecek. İşçilerin kurtarılması içinde net bir süre vermenin doğru olduğunu düşünmüyorum" dedi.

facia su enerji bakanı soma son durum karaman maden kazası işçiler kurtuldu mu kaç ton