Savcı, açılan soruşturmada bilirkişi raporuna rağmen takipsizlik verdi

Samsun'un Canik ilçesinde 13 kişinin hayatı kaybettiği sel felaketine ilişkin soruşturmayı yürüten savcı, tartışma yaratacak bir karara imza attı, soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Ölümlerin "İhmalden değil, doğal afetten" kaynaklandığını belirten Savcı karara gerekçe olarak da bilirkişi raporunu gösterdi. Ancak rapor ölümlerde devlet kurumlarının kusurlu olduğuna belirtiyor.

Savcı, açılan soruşturmada bilirkişi raporuna rağmen takipsizlik verdi

Samsun'un Canik ilçesinde 13 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinden sorumlu olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan 12 kişi için tartışma yaratacak bir karar çıktı.

3 Temmuz 2012 tarihinde meydana gelen olay sonrası, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Canik İlçe Belediye Başkanı Osman Genç hakkında soruşturma başlatılmıştı. Hakkında soruşturma açılanlar arasında belediye görevlileri ile Devlet Su İşleri 7'inci Bölge Müdürlüğü görevlileri de vardı.

Soruşturmayı yürüten Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı bilirkişi raporunu gerekçe gösterip meydana gelen sel felaketinin ihmalden değil, doğal afetten kaynaklandığını belirti. Savcı, Meteorolojik açıdan olayın afet olarak değerlendirilebileceğine kanaat getirerek soruşturma ile ilgili takipsizlik kararı verdi.

Ancak, 8 Şubat 2015 tarihinde hazırlanan bilirkişi raporunda kamu kurumlarıyla ilgili çarpıcı tespitlerin yer aldığı ortaya çıktı.

Rapora göre, olayın afet kapsamında ele alınmasının uygun olacağının belirtilmesinin yanında Devlet Su İşleri, Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesi’nin de kusurlu olduğu ifade edildi. Büyükşehir Belediyesi yüzde 30, Canik Belediyesi yüzde 20, Devlet Su İşleri yüzde 50 kusurlu bulundu. Raporda, devlet kurumlarının da hatalı olduğu belirtilmesine rağmen savcının takipsizlik kararı vermesi tepkilere neden oldu.

İlk tepki Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, "Takipsizlik kararı, vicdanları yaralamıştır" değerlendirmesi yaptı.

ulusalkanal.com.tr