ABD'den YPG açıklaması

Amerika, PKK konusunda Türkiye'ye ilk kez doğrudan yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani'deki teröristler mi?" sorusuna yanıt veren Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "PYD terörist değil, müttefikimiz" dedi. Kirby, Türkiye’nin PYD’yi terörist bir grup olarak gördüğünü fakat kendilerinin böyle düşünmediğini söyledi

ABD'den YPG açıklaması

Amerika'nın PKK uzantısı PYD'ye verdiği destek Ankara-Washington ilişkilerini gerdi. Amerika ilk kez Türkiye'nin açık tavrına doğrudan yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kirby'e, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin PYD ile ilişkisine işaret edip, "Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi?" şeklindeki sorusu hatırlatıldı.

PYD'yi terör örgütü olarak tanımadıklarını vurgulayan, Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "PYD müttefikimiz" dedi. Kirby, Türkiye’yle bu konuda konuşmaya devam edeceklerini söyledi.

Kirby'ye ayrıca, Suriye’de PYD’ye verilen silahların Türkiye’ye sokulduğu iddiaları da yöneltildi. Haberleri takip ettiklerini söyleyen Kirby, "Biz bunları doğrulayacak bir delil görmedik. Kürt savaşçılara sadece mühimmat verildi, silah değil." ifadelerini kullandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'ne, Barack Obama'nın IŞİD ile mücadelede özel temsilcisi Brett McGruk'un Suriye'de PKK'lı Polat Can ile çektirdiği fotoğraf da soruldu. Kirby bu soruyu da "Bu kişiyle görüşmesi daha önceden planlanmamıştı, Orada Kürt savaşçıları temsil ediyordu" sözleriyle yanıtladı.

Öte yandan Wall Street Journal gazetesine konuşan bir Türk yetkili, Amerika'nın silah yardımına devam etmesi durumunda PYD'yi vurmaya hazır olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da olası bir harekat için bütün güvenlik güçlerinin gerekli hazırlığı yaptığını söylemiş ve "Ülkemize yönelik tehditlere karşı Silahlı Kuvvetlerimiz her türlü yetkiye zaten sahip durumda." ifadelerini kullanmıştı.

ulusalkanal.com.tr