4 yaşına kadar yürüyemeyen ve konuşamayan Çilem'de büyük ilerleme

Adana'da, annesi 8 aylık hamileyken kalp krizi geçirip hayatını kaybeden, beynine oksijen gitmediği için doktorlar tarafından güçlükle kurtarılan ancak 4 yaşına kadar hiç konuşamayan ve yürüyemeyen Çilem, fizik tedavi ile 1.5 yılda konuşmaya ve yürümeye başladı.

4 yaşına kadar yürüyemeyen ve konuşamayan Çilem'de büyük ilerleme

6.5 yıl önce İbrahim A. (50) ile evlenen Çilem Angay (32), hamileliğinin 8. ayına geldiğinde yüksek tansiyon nedeniyle kalp krizi geçirdi. Hastaneye kaldırılan anne kurtarılamazken, doktorlar bebeği kurtarmak için büyük çaba sarf etti. Bebek sezaryen ile dünyaya getirilerek kurtarıldı ancak ölen annesinin karnındayken beynine oksijen gitmeyen kız bebek 2 ay hastanede tedavi gördü.

Anneanne Meliha (60) ile teyze Özge Angay, bebeğe annesinin ismini verdi. Diğer yandan, Çilem bebeğin babası İbrahim A., 2 aylıkken kızını terk ederek başka bir kadınla evlendi. O günden sonra da kızını ne aradı ne sordu. Çilem ise yapılan tedavilere rağmen diz kapağından aşağısı tutmadığı için 4 yaşına kadar ne yürüyebildi ne de konuşabildi. Aynı şekilde beynine oksijen gitmediği için elini kullanamayan Çilem'in acı dolu hayat hikayesini öğrenen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi, bebeğe sahip çıkarak onun iyileşmesi için 1.5 yıl önce mücadele başlattı. Doktorlar hemen Çilem'i hastaneye alarak fizik tedavi uygulamaya başladı. Yapılan fizik tedavinin ardından Çilem önce bir bebek gibi adım atmayı öğrendi. Daha önceleri dizleri tutmadığı için ayağı kalkamayan Çilem fizik tedaviyle yeni yürümeye başlayan çocuklar gibi bir yerden tutup ayağı kalkmaya aynı zamanda da yavaş yavaş konuşmaya başladı. Aradan geçen 1.5 yılda Çilem 5.5 yaşına geldi ve fizik tedavi yardımıyla yaşıtları kadar konuşamasa da kendini ifade edebilecek kadar ya da 2 yaşındaki bir çocuk kadar konuşmayı başardı. Bunun yanı sıra Çilem artık bir kişinin elinden tutmasıyla ya da yürütece binerek evinde yürüyebiliyor.

FİZİK TEDAVİ UZMANI EVLERİNE KADAR GELİYOR

Doktorlar Çilem'i tamamen yürütmeye ve konuşturmaya kararlı. Daha önce servisle fizik tedavi için hastaneye giden Çilem için artık fizik tedavi uzmanı evine geliyor. Haftada iki kez eve gelen fizik tedavi uzmanı Çilem'e yürümesi ve konuşması için egzersizler yaptırıyor. Bu durumdan çok memnun olan anneanne Meliha Angay kızından tek yadigarın Çilem olduğunu belirterek, "1.5 yıl öncesine göre Çilem'de gözle görünür bir iyileşme var. Ancak tamamen iyileşmedi. Tedavisi devam ediyor biz de tamamen iyileşeceği günü bekliyoruz" dedi. İHA