Bakanlık ve İBB arasında ''çalıntı eser'' krizi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında "çalıntı eser" krizi yaşanıyor. Şile Bozgoca Camii'nden çalınan tarihi kitabe Hollanda'da satışa çıkarılınca İBB eseri satın aldı. Ancak Bakanlık zaten satışın önlenmesi için bir girişim içinde olduklarını ifade etti. Satın alma işleminin devlet yapısına zarar verdiği belirtildi.

Bakanlık ve İBB arasında ''çalıntı eser'' krizi

Bakanlığın nota verdiği "çalıntı eser" krize dönüştü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin satın alma kararı tepki ile karşılandı.

Şile Bozgoca Camii'nden çalınan tarihi kitabe Hollanda'da satışa çıkarıldı. İBB, Kültür ve Turizm Bakanlığından habersiz bir şekilde kitabeyi satın aldı.

Bunun üzerine Bakanlıktan zaten kitabenin satışının önlenmesine yönelik girişim içinde oldukları açıklandı.

Hollanda Büyükelçiliğine 16 Eylül'de nota verilirken eserin çalıntı olduğu ilan edildi.Satışın durdurulması ve eserin iadesi istendi.

Bir açıklamada Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür YardımcıYahya Coşkun'dan geldi. Coşkun "Ülkemizde kültür varlıkları, devlet malı niteliğindedir. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan eserlerin uluslararası piyasadan satın alınması, ülkemizin hak ve iddialarına büyük zarar vermektedir." paylaşımında bulundu.

istanbul büyükşehir belediyesi ibb Kültür ve Turizm Bakanlığı Hollanda Hollanda Büyükelçiliği