ABD, Kıbrıs müzakerelerinin kaldığı yerden devam etmesini istiyor

Amerika Birleşik Devletleri, Kıbrıs müzakerelerinin kaldığı yerden devam etmesi için baskılarını arttırıyor. ABD Başkan yardımcısı Joe Biden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’i telefonla aradı, iki lidere de “Müzakereleri sürdürün” dedi. Biden’ın talebi üzerine Anastasiadis’in müzakerelere geri döneceği belirtiliyor.

ABD, Kıbrıs müzakerelerinin kaldığı yerden devam etmesini istiyor

Sekteye uğrayan Kıbrıs müzakerelerinin kaldığı yerden devam etmesini isteyen Amerika Birleşik Devletleri, müzakerelerin sürmesi için iki tarafı da ikna etmeye çalışıyor.

ABD Başkan yardımcısı Joe Biden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’i telefonla arayarak müzakereleri sürdürmelerini istedi.

Biden’ın temasları sonrası Rum Hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis’in müzakere masasına geri döneceğini ve çözüm sürecine yoğunlaşacağını açıkladı.

Krize ilişkin bir açıklama da ABD Uluslararası Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kenneth Hyatt’dan geldi. Hyatt, Kıbrıs sorununun çözümü ve birleşmesiyle, adadaki ekonomik potansiyelin tamamlanacağını belirtti.

Kıbrıslı iş adamlarının katıldığı bir forumda “çözüm sonrası Kıbrıs’ta ticaret fırsatları” konulu bir konuşma yapan Hayt, “Kıbrıs’ın ekonomik potansiyeline kavuşması için kapsamlı çözüm gerekiyor.” dedi.

ABD Kongresi üyelerinden oluşan bir heyet ise, hafta sonu Kıbrıs’a gelerek, resmi temaslarda bulunacak.

İstanbul'da düzenlenen Birleşmiş Milletler insani zirvesine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın katılması Rum yönetimini rahatsız etmiş bu durum müzakere sürecinde krize neden olmuştu.

ulusalkanal.com.tr

abd kıbrıs müzakereleri