Hamilelikte diyet yapmak çocuğunuza zarar verebilir!

Hamilelik döneminde yapılan diyetin çocuğa zarar verebileceği belirtildi.

Hamilelikte diyet yapmak çocuğunuza zarar verebilir!

Obezite Doktoru Dr.Fevzi Özgönül, “Hamilelikte diyet yapmak veya az yiyerek kilonuzu korumak sizinle aynı bedeni paylaşan bebeğinize zarar verecektir” dedi.

HAMİLELİKTE NE KADAR KİLO ALMAK NORMALDİR?

Hamilelik esnasında hiç kilo alınmamasının mümkün olmadığını anlatan Dr.Fevzi Özgönül, “Fakat almamız gereken kilonun da normali üzerinde olmaması gerekir.Hamilelikleri boyunca hiç kilo almadığını iddia eden kişiler olduğu gibi 25-30 kilo alan kişiler de vardır. Sağlıklı bir hamilelikte kişinin boyuna göre değişim olsa da gebelik öncesi normal kilonuzdaysanız ortalama olarak 10-17 kilo arasında kilo alımı normal sayılabilir. Kilo alımı ilk 3 ayda az daha sonraki 6 ayda daha fazladır ( ortalama ayda 2 kilo gibi ).Bebeğin gelişimi iyi olduğu sürece, annede de tansiyon yükselmesi, kan şekeri yüksekliği, idrardan albümin atılımı olmuyorsa kilo artışının biraz fazla veya biraz az olması da çok önemli değildir. Fakat hamilelik boyunca kilo alımını etkileyen en önemli faktör annenin beslenmesi değil annenin hamilelik öncesi durumudur” dedi.

“Gebelik öncesi eğer normal kilonuzun üzerinde bir kiloya sahipseniz hamilelik boyunca aldığınız kilo +10 kilo olarak artabilir” diyen Dr.Fevzi Özgönül, daha sonra şunları söyledi; “Vücut rutin hayatını değiştiren koşullar ile karşılaştığında eğer sağlıklı bir beden yapısına sahip değilse ağırlığını yaklaşık 10 kilo arttırabilir. Bu durumu, iş değiştiren, evlenen, aniden yaptığı spor aktivitesini değiştiren, aktif bir yaşamdan daha sakin bir yaşama geçen, menapoz başlangıcındaki birçok kadın zaten yaşıyor.” şeklinde konuştu.

Dr. Fevzi Özgönül, daha sonra şunları söyledi; “Eğer hamile kaldığınızda zaten normal olmanız gereken kilonuzda değilseniz hatta normalin 10 kilo üzerinde kilo almak istemiyorsanız şu 10 kurala uyduğunuzda aşırı kilo alımını engelleyebilirsiniz. Hamilelikte diyet yapmak veya az yiyerek kilonuzu korumak sizinle aynı bedeni paylaşan bebeğinize zarar verecektir.

Kesinlikle tatlı ve hamur işi gıdalardan uzak durmalısınız.

Ekmeği sadece öğünlerde ve az olarak tüketmelisiniz.Ekmeği seçerken beyaz ekmek ve kepekli ekmekten kaçınmalısınız.

Meyveyi sabah veya öğlen öğünlerinde tüketmelisiniz.

Ara öğünler yerine ana öğünlerde tam doymaya gayret etmelisiniz.

Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durmalısınız ve su içmeye özen göstermelisiniz

Bebeğiniz çabuk gelişsin diye iki kişilik yememelisiniz.

Yemek miktarını iştahınıza göre ayarlamalısınız

Yemek seçerken hem et hem sebze tüketmeye özen göstermelisiniz.

Hareketinizi arttırmayı ve yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Düzenli bir uyku saatiniz olmalı. Böylece biyolojik ritminiz normale döner. Siz de aşırı kilo almaktan kurtulursunuz.” İHA