ABD'den sert açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak petrolünün Türkiye'den uluslararası piyasaya sevkiyatına başlanmasıyla ilgili olarak, Irak federal Hükümeti'nin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediklerini belirtti.

Ankara-Bağdat hattında gerginliğe neden olan Kuzey Irak petrollerinin uluslararası piyasaya sevkiyatı ile ilgili ABD'den açıklama geldi.

Günlük basın brifinge konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın "Sevkiyat başladı" açıklamasını değerlendirdi. Irak merkezi hükümetinin onayı olmadan yapılan ihracatı desteklemediklerini belirten Psaki, "Buna ilişkin haberleri gördük. Bunun ne anlama geleceğini ve sonuçlarını müttefiklerimiz Türkiye ile de Kuzey Irak ile de konuşacağız." dedi.

Tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınılması gerektiğini belirten sözcü, Irak merkezi hükümetinin onayı olmadan petrol ihtacatı yapılmasının kaygı yarattığını dile getirdi.

ABD, "Irak merkezi hükümetinin haberi yok" dedi. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, satışın Irak tarafından yapıldığını savundu.

ulusalkanal.com.tr