İlaç üretiminde yapay zeka kullanılacak mı?

Prof. Dr. Ramazan İnci ve Prof. Dr. Tayfun Uzbay koronavirüs ile ilgili yapılan çalışmaları Ulusal Kanal’da değerlendirdi.

İlaç üretiminde yapay zeka kullanılacak mı?

Alınan son önlemleri ve geldiğimiz aşamayı yorumlayan Prof. Dr Ramazan İnci, “Geçen haftalarda alınan önlemlere vatandaşlar ne yazık ki yeterince uyum sağlayamadı. Hükümetin bugün aldığı kararlar son derece yerindedir, hatta gecikmiştir de diyebiliriz. Şehirlerin içinde İl Pandemi Kurulları da riskli bölgelerde ayrıca tedbirler alabilirler. Sokak sokak ateş ölçme taraması yapılmalıdır” dedi.

Maskelerin insanlarda yalancı bir güvenlik hissi yaratacağını söyeleyen Prof.Dr İnci, “Maske kullanımına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Maske mi sosyal mesafe mi derseniz 3 adım kuralına uymak daha önemli. Evde kalmak ise en önemli tedbir. Hastalığı daha önce geçiren kişilerin kanlarından alınarak tedavi yoluna gitmek üzerine deneysel çalışmalar var fakat tedavi protokolünde henüz böyle bir yöntem yok. diye konuştu.

Alınan tedbirleri değerlendiren Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “20 altı ve 65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağı geldi ama onların dışında sokağa çıkma ihtiyacı olmadığı halde sokağa çıkmakta ısrar eden, vurdumduymaz davranan kişilerin olduğunu görüyoruz. Bunlar esas 20 yaşın üzerinde kişiler. Bunun dışında kuralları abartan, obsesif olan, moralini bozan insanlar da görüyoruz. İstanbul toplam hasta sayısının %60 ‘ını oluşturuyor. Bu normal gibi görünse de olması gerekenden fazla. Bunun sebebi çok kişinin az alanda sıkışık yaşamasıdır. İstanbul için ayrıca önlemler alınmalı. Giriş çıkış yasağı gecikti. Bu virüs esas olarak seyahatle yayılıyor. Maske konusunda artık her yerde maske takılması gerekiyor. Kendimizi hasta gibi düşünmeliyiz. Riskli yerlere gidilecekse, toplu alanlara, iş yerlerine normal maskenin üzerine başka bir şey daha takılabilir diye düşünüyorum. Ateş ölçmek bir yöntem fakat semptomları göstermeyen kişiler için de rahatlatıcı bir duruma sebep oluyor. Bizi esas rahatlatacak şey hızlı tarama ve çok sayıda test yapmak.” diye konuştu.

Yapay zekadan tedavi stratejisinde yararlanılabileceğini ifade eden Prof Dr. Uzbay, "Sayın Ercüment Ovalı’nın stratejisi doğru bir strateji. Tabi gerekli olan bir süreç var. Klinik aşamasına kadar uzun bir süreç gerekli. Bunun yanında devam eden antikor tedavisi önemli. Yapılan paylaşımlarda bu stratejinin başarılı sonuçların ortaya çıktığını görüyoruz. Tedavi de esas olarak ilaç mı aşı mı derseniz aşıyı bulmanın esas olduğunu düşünüyorum. Çünkü kesin olarak tedavi edecek ilaçtan daha çok koruyucu aşının bulunması daha gerçekçi.” diye konuştu.

ulusal.com.tr

koronavirüs ulusal kanal ilaç Tayfun Uzbay Ramazan inci