Kadın sigortalı toplamda 16 hafta rapor parası alabilir
İş Güvenliği Uzmanı Şenay Koçyiğit, Aydınlık gazetesindeki köşesinde 'Kadın sigortalı toplamda 16 haftarapor parası alabilir' diye yazdı.
Koçyiğit'in 'Rapor parası nedir? Hangi durumlarda rapor parası alınabilir?' sorusuna verdiği yanıt şu şekilde:
İş göremezlik ödeneği, rapor parası diğer bir deyişle istirahat parası; herhangi bir işyerindeki çalışma sırasında yaşanan rahatsızlıklar sonucunda rapor alındığında ödenen bir bedeldir. İşçinin rapor parası alabilmesi için yaşadığı durumun rapor altına alınması gerekmektedir. İşçi üç durumda rapor parası alabilmektedir.
Bunlar;
1- Çalışan geçirdiği iş kazası ardından veya işiyle alakalı olarak yakalandığı meslek hastalığından dolayı rapor almış ise SGK rapor parası alma hakkına sahiptir.
2- Hastalık veya herhangi bir rahatsızlığından dolayı rapor alınmış ise, çalışanın rapor tarihinden önce 90 (doksan gün) SSK primi ödemiş olması şartı ile rapor parası alma hakkına sahiptir.
3- Kadın sigortalılar doğum yapması durumunda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere doğum parası, rapor parası alma hakkına sahiptir. Çoğul hamileliklerde süre, doğumdan önce 10 hafta olmaktadır. Doğum yapan kadının rapor parası almasında da yine 90 günlük prim şartı aranmaktadır. Rapor kurumca belirlenen işyeri hekimi veya sağlık kurulu tarafından verilmektedir. Rapor parası işçinin almış olduğu her gün için çalışana ödenir.
ulusalkanal.com.tr