IŞİD Türkiye sınırına yaklaştı

ABD/YPG'nin göstermelik Rakka harekatı sürerken IŞİD de Türkiye sınırına yakın bölgede ilerleme sağladı. Gelişmeler ABD’nin Azez – Cerablus – Membiç hattına IŞİD’in ilerleyişini gerekçe göstererek PKK'nın uzantısı YPG'yle operasyon yapma ihtimalini gündeme getirdi.

IŞİD Türkiye sınırına yaklaştı

ABD Suriye’nin kuzeyindeki PYD kantonlarını birleştirmek için terör örgütleri üzerinden yeni bir çatışma süreci başlattı. PKK’nın Suriye uzantısı YPG ile Rakka operasyonuna başlaması Suriye’nin kuzeyindeki askeri cepheleri hareketlendirdi.

ABD Rakka'nın kuzey kırsalına operasyon yaparken, IŞİD tam ters yönde Türkiye sınırına beş kilometre yakın bölgede ilerleme sağladı. IŞİD, Özgür Suriye Ordusu elindeki Halep kuzeyindeki bölgeye saldırdı. IŞİD, Azez’in doğu ve güneydoğusundaki Kafr Kalbin, Kal Cibrin, Naddah, Niyarah, Kafr Barişa, Taytuh ile Tel Hüseyin köylerini ÖSO’nun elinden aldı. Harekat sonrasında Mare’yi kuşatan IŞİD, ÖSO’nun Azez ile olan bağlantısını kopardı.

IŞİD’in ters hamlesiyle gözler yeniden Halep’in kuzeyi ve Kilis’in güneyinde bulunan Azez - Mare hattına çevrildi. ÖSO’nun Azez - Mare bağlantısını kesen IŞİD böylece Halep kuzeyinden ve Afrin doğusundan da YPG ile komşu oldu. TSK, IŞİD’in Türkiye sınırına paralel şekilde ilerlemesine top atışlarıyla karşılık verdi.

Azez – Mare hattında ortaya çıkan son tabloda; IŞİD, PYD kantonlarına iki uçtan da temas ediyor. PYD, sözde kantonları birleştirmek için doğudan Membiç batıdan ise Azez – Mare hattında ilerlemek istiyor. ABD koalisyonunun YPG’yi kullanarak bu cephelerde yeni bir operasyona girişmesi olası senaryolar arasında.

ulusalkanal.com.tr