Bugün Down Sendromlu bireylerin farkındalık günü

Bugün Genetik bir farklılık olan Down sendromu günü. Bu durum, doğan her ortalama 800 bebekten birinde görülüyor. Down sendromunu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavi yok. Ancak bireylerin topluma kazandırılması için tek yol erken yaşta verilmesi gereken eğitim.

Bugün Down Sendromlu bireylerin farkındalık günü

Bugün 21 Mart Dünya Down Sendromu farkındalık günü

Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu var. Ortalama 800 bebekten birinde görülüyor ve bilinenin aksine bu bir hastalık değil.

Down sendromu bilimsel olarak genetik düzensizlik sonucu insanın 21. Kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumunda ortaya çıkan genetik bir farklılık olarak tanımlanıyor.Yani Down sendromu olmayan sağlıklı bir bireyde 46 kromozom bulunuyor. Ancak down sendromlularda 47 kromozom bulunuyor.

Hafif veya orta seviye zihinsel gelişim geriliğine sebep olan Down Sendromlulara zamanında müdahale edilerek eğitim verilmesi gerekiyor.

Zamanında ve doğru destek verilirse çocuğun kapasitesinin maksimum düzeyde kullanılması sağlanıyor.

Ulusal Down Sendromu Derneği Başkan Yardımcısı Psikolog Aslı Soykal erken müdahalenin önemine vurgu yaptı.

Farkındalığı artırmak ve dikkat çekmek için 'HOŞGELDİN BEBEK PROJESİ' hayata geçirildi.

'Hoş geldin bebek' projesinin protokolü Ulusal Down Sendromu Derneği , İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında bugün imzalandı.

Proje ile Down Sendromlu bireylerin hayata kazandırılması hedefleniyor.

21 Mart Dünya Down Sendromu farkındalık günü etkinlikleri kapsamında ayrıca Bornova Belediyesi’nin en önemli projelerinden olan Down Kafe’de ebru etkinliği düzenlendi.

Bilim dünyası tarafından gösel hafıza yetenekleri keşfedilen Down sendromlu çocuklar etkinlikte rengarenk dünyalarını kağıtlara yansıttı.

Haber: Belma Yücel

Kamera: Akın Kara

ulusalkanal.com.tr