Yemen'e askeri müdahale çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, üye ülkelere Yemen'e dış müdahaleden kaçınmaları ve Yemen'deki Husilere kurumlardan silahlı adamlarını çekmeleri için çağrı yaptı. Körfez ülkeleri ise, Birleşmiş Milletler'e Yemen'e askeri müdahale çağrısı yaptı.

Yemen'e askeri müdahale çağrısı

Yemen'de Arap Baharı'nın tersine dönmesi, hükümetin istifası ve Şii Husilerin yönetimi ele geçirmesiyle tansiyon yükseldi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Yemen için toplandı. Toplantıda İngiltere ile Ürdün tarafından sunulan karar tasarısı ele alındı. Yapılan oylamada tasarı 15 üyenin de desteğiyle kabul edildi. Alınan kararda, üye ülkelere dış müdahaleden kaçınmaları için çağrı yapıldı.

Ülkede hükümet ve güvenlik kurumlarını elinde bulunduran Husilerden şartsız olarak buralardan silahlı güçlerini çekmeleri, ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Hadi, Başbakan Bahah ve tüm kabine üyelerini derhal serbest bırakmaları istendi.

Körfez İşbirliği Konseyi ise Birleşmiş Milletler'i Yemen'e askeri müdahale yapmaya çağırdı. Körfez ülkeleri dışişleri bakanları Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplandı. Körfez ülkeleri Birleşmiş Milletler anlaşmasının askeri müdahaleye izin veren 7'nci maddesinin yürülüğe konulması için Güvenlik Konseyi'ne çağrı yaptı. Körfez ülkeleri Yemen'e desteği yineledi, Şii Ensarullah Hareketi'ni ise kabul etmediklerini açıkladı.

Hükümet ve Cumhurbaşkanı'nın Ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı.

ulusalkanal.com.tr