Türkiye'nin kurucusu Kopenhag'da anıldı

Atatürk özlemle anıldı.

Türkiye'nin kurucusu Kopenhag'da anıldı

Ünsal Turan/Kopenhag

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Mustafa kemal Atatürk, Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliğinde düzenlenen törende özlemle anıldı.

Konsolosluk binasında düzenlenen törene büyükelçilik ve medya mensupları katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından konuşan Büyükelçi Mehmet Dönmez, Atatürk ve icraatlarını anlattı. Büyükelçi Dönmez, Cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk’ün yurtdışı seyahatleri çıkmadığını ancak dünya liderlerinin onun ayağına geldiklerine dikkat çekerek “Atatürk, çağdaş bir Türkiye yaratmıştır. Atatürk, Osmanlı İmparatorluğunun çöküş nedenlerini çok iyi analiz ettiği için Cumhuriyeti sağlam temeller üzerine kurmuştur” dedi.

Büyükelçi Dönmez UNESCO’nun 1881 yılında yayımladığı Atatürk ile ilgili “Atatürk uluslararası işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgeyle ve yayılmacılığa karşı savaşan bir lider. İnsan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, insanlarda renk, dil, din, ırk ayrımı gözetmeyen eşi olmayan devlet adamı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu” cümlelerini okudu.

Törende, Müsteşar Derya Dingiltepe’nin oğlu Ediz Dingiltepe Atatürk şiiri okurken, tören, Atatürk’e son yıllarda duyulan özlemin arttığı ifadeleri ile son buldu.