Şehir Plancıları'ndan Türkiye yağma haritası
Şehir plancılar, Diyarbakır’dan İstanbul’a, Muğla’dan Trabzon’a gelişmeleri anlattı.
Ülke genelinde örgütlü şehir plancıları, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasındaki kavganın ardından gündeme gelen “parsel parsel satışın” tüm Türkiye için gerçerli olduğuna dikkat çekti.
Sertaç Eş'in Cumhuriyet'teki haberine göre, Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, AKP’nin iktidarının hüküm sürdüğü son 13 yılda ülke geneline yayılan bir hukuk mücadelesi yürüttüklerini söyledi. Sarıaltun, Başbakan Yardımcısı Arınç ile Gökçek arasındaki tartışmada tam anlamıyla kentlerdeki yağmanın tarifinin ortaya çıktığına dikkat çekti. Arınç’ın “Ankara parsel parsel satılmıştır” sözlerini anımsatan Sarıaltun, “Aslında benzerlerini İstanbul, İzmir, Bursa ve birçok kentimizde doğal alanlarımızda yaşadığımız talan ve yağmanın doğrudan ifadesi olmuştur. Planlar üzerinde yapılan yağma çok fazla. Yağma her yerde devam ediyor. Kamuoyundan saklanan, makam odalarında yapılan planlar var” dedi.
Mücadele nedeniyle çok sayıda oda yöneticisinin baskı altında olduğunu belirten Sarıaltun, Bursa, İzmir, Ankara’da sürgün edilen, işten çıkarılan yöneticilerin bulunduğunu söyledi.
İzmir’de ‘Urla Villaları’
ŞPO İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, bölgedeki talana İzmir’den ‘Urla Villaları’nı örnek verdi. Alanda 16 adet kaçak binanın bulunduğunu, KaraburunÇeşme- Urla Yarımadası’nın birinci derece SİT alanı olduğunu, bögede 20 hektarlık alanda kaçak olan 16 binanın yasallaştırılmaya çalışıldığını belirten Kocaer, yasal mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi.
İzmir İnciraltı’nda EXPO 2020 gerekçesiyle 600 hektarlık alanın yapılaşmaya açılmak istendiğini, hukuki mücadele sürdürdüklerini anlatan Kocaer, “Bir de Konak Tüneli var. İzmir’in tarihi kent merkezinde açılmış bir kara delik. Kaçak başlayan bir inşaatla arkeolojik kalıntılar, kültürel, tarihi değerlerin hunharca üstünden geçen bir çalışmadır. Bir diğer önemli konu Aliağa. Bölgedeki sanayi yapılarının tek bir izinle sadece yatırımcının çıkarları düşünülerek planların gündeme gelmesi” bilgilerini verdi.
Gezi’de tehlike sinyali
İstanbul’daki gelişmeleri anlatan Tayfun Kahraman, kentte üzerinde yapılaşma olmayan kamu alanı kalmadığını söyledi. Bütün kamu arazilerinin satışını yargıya taşıdıklarını belirten Kahraman, “O kadar davalık olay var ki hepsini hukuka götürmek mümkün değil. Ankara ile İstanbul arasındaki uygulamalarda hiçbir fark yok. Hepsinin altında TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var” dedi. Gezi Parkı için yeni bir girişimin sinyalini aldıklarını anlatan Kahraman, Beyoğlu için yapılan nazım planı Topçu Kışlası ile yayalaştırılması düşünülen alanın dahil edilmediğini söyledi.
Mustafa Şirin Bikeoğlu, Diyarbakır’daki gelişmeleri anlattı. Kentte TOKİ aracılığıyla Kırklar Dağı’nın imara açıldığını, Hafsel Bahçeleri’nin kentsel dönüşümünün gündeme getirildiğini anlatan Bikeoğlu, “Hafsel Bahçeleri hem Dicle Vadisi’ni besliyor hem Diyarbakır’ın sebze bahçesi hem de kültürel miras alanı. Kentsel proje diyerek ranta açma süreci devam ediyor” dedi. Kayseri ŞPO Şube Başkanı Ömer Yasin Arık, Cumhuriyetin ilk planlı yerleşim örneklerinden olan Sahabiye Mahallesi’nde benzer gelişmeler olduğunu söyledi. Arık, “Bölgede üç katlı binalar var, 30 katlı binalar yapacaklarını söylüyorlar” değerlendirmesini yaptı.