OECD uyardı: Küresel maliyet ağırlaşacak

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün Haziran ayı Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı. Raporda, ikinci bir dalganın küresel ekonomiye büyük bir maliyeti olacağı uyarısında bulunuldu. OECD Başekonomisti Laurence Boone, raporda ayrıca, Kovid-19 için aşı veya tedavi yaygın olarak mevcut olmadığı sürece, politika yapıcıların “ip üzerinde yürümeye” devam edeceğini belirtti.

OECD uyardı: Küresel maliyet ağırlaşacak

Kovid-19'da ikinci dalga küresel ekonomiye maliyeti artıracak. Uyarı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nden geldi.

OECD'nin Haziran ayı Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı. Salgınının kontrol altında olduğu ve ikinci dalganın yaşanmayacağı senaryosunda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 6 daralacağı ve gelecek yıl yüzde 5,2 genişleyeceği öngörüldü.

İkinci dalganın gelmesi halinde ise, küresel ekonominin bu yıl yüzde 7,6 küçüleceği ve 2021’de ise sadece yüzde 2,8 büyüyeceği tahmini yapıldı.

Kovid-19'dan en fazla etkilenen ülkeler ABD, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın bu yıl en sert ekonomik daralmayla karşı karşıya kaldığı raporda yer aldı.

Salgında ikinci dalganın yaşanmadığı senaryoda, ABD ekonomisi için bu yıl yüzde 7,3 daralma ve gelecek yıl için yüzde 4,1 büyüme tahmininde bulunuldu. Diğer senaryoda ise 2020’de yüzde 8,5 küçüleceği ve 2021’de yüzde 1,9 büyüyeceği öngörüldü.

Avro Bölgesi içinde bu yıl yüzde 9,1 küçülme ve gelecek yıl yüzde 6,5 büyüme öngörüldü. İkinci dalga senaryosunda ise bu yıl yüzde 11,5’e yükseleceği ve büyümenin de yüzde 3,5’e gerileyeceği ifade edildi.

OECD ülkeleri içinde en fazla küçülme İngiltere'de bekleniyor. Raporda, ülke ekonomisinin gelecek yıl yüzde 9 büyümeden önce bu yıl yüzde 11,5 küçüleceği öngörüldü. İkinci dalga senaryosunda ise bu yıl için yüzde 14 küçülme ve gelecek yıl yüzde 5 büyüme tahmini yapıldı.

Raporda, Çin ve Hindistan ekonomisinin bu yıl sırasıyla yüzde 2,6 ve 3,7 daralacağına yer verildi. İkinci dalga senaryosunda bu ülkelerin yine sırasıyla yüzde 3,7 ve 7,3 daralacağı öngörüldü.

Türk ekonomisinin ise bu yıl yüzde 4,8 daralacağı öngörüldü. Salgında ikinci dalganın yaşanması durumunda ise bu daralmanın yüzde 8,1'e çıkabileceği tahmini yapıldı.

OECD Başekonomisti Laurence Boone(Lorıns Bun), raporda, Kovid-19 için aşı veya tedavi yaygın olarak mevcut olmadığı sürece, politika yapıcıların “ip üzerinde yürümeye” devam edeceğini belirtti. Bu konuda hükümetlerin işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Düşük ücretlileri ve yatırımları desteklemek için hükümetleri daha fazla harcama yapmaya çağırdı.

ulusal.com.tr

koronavirüs ekonomi oecd