"Darbeye karşı Türk demokrasisinin yanındayız"

Türkiye'de FETÖ'cülerin darbe girişimine karşı dünya liderlerinden açıklamalar geldi. Açıklamalarda ortak vurgu, demokratik yollarla seçilmiş olan siyasi yönetimin desteklenmesiydi.

"Darbeye karşı Türk demokrasisinin yanındayız"

Fethullahçı Terör Örgütünün emir komutasındaki askerlerin akşam saatlerinde başlattığı darbe girişimine dünya liderlerinden tepkiler geldi.

Washington Yönetimi, Türkiye’deki darbe girişimine başta suskun kalsa da Amerika Başkanı Obama, daha sonra yaptığı açıklamada, "Türkiye'de seçilmiş hükümet desteklenmelidir" dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry ise "Türkiye için istikrar, barış ve süreklilik umduğumu söylüyorum" dedi. Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na ABD'nin, Türkiye'nin demokratik yollarla seçilmiş, sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak destek sunduğunu ilettiğini bildirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert de Twitter hesabında yaptığı açıklamada, Almanya'nın Türkiye'de seçilmiş hükümetin yanında olduğunu bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek, seçilmiş hükümetin yanında oldukları mesajını verdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, darbe girişimine ilişkin Yunanistan'ın Türkiye'nin yanında yer aldığını belirtti.

İran Dışişleri Bakanı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada ise istikrar, demokrasi ve Türk vatandaşlarının can güvenliğine dikkat çekerek birlik ve sağduyu uyarılarında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri sözcüsü Farhan Haq da darbe girişimine ilişkin açıklamasında konuyu takip ettiklerini vurgulayarak "Umarız Türkiye'de demokrasi kazanır" dedi.

Avrupa Birliği, soğukkanlılık ve demokratik kurumlara saygı çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi ise "Türkiye'de demokratik olarak seçilmiş liderleri devirmeye yönelik herhangi bir eylem kabul edilemez" ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

ulusalkanal.com.tr