İran'dan Suudi Arabistan'a sert yanıt

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr'in " İran bölgedeki kaosun nedeni " suçlamasına Tahran'dan yanıt gecikmedi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Suudi Arabistan'ın Yemen’e yönelik bombardımanını hatırlattı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de "Amerika ve İsrail'i dost bellemek Suudilerin stratejik hatasıydı" dedi.

İran'dan Suudi Arabistan'a sert yanıt

Riyad'tan Tahran'a suçlama geldi, Tahran sert yanıt verdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr "İran’ bölgede yaşanan kaosun en önemli nedeni" açıklaması yaptı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise o açıklamaya Twitter üzerinden yanıt verdi.

Zarfi, "Suudi Arabistan Yemen’i bombalarıyla paramparça etti, ama elbette İran’ı sorumlu tuttu." dedi.

Zarif, eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifasını Riyad’ta açıklamasını ve Trump'ın damadı Jared Kushner’in Muhammed bin Selman ile gizli görüşmesini de hatırlattı.

Suudi Arabistan Prensi Selman da,Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a askeri füze atılmasından İran'ı sorumlu tutmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la görüşmesinde, Suudi Arabistan’ın iddialarının gerçekle örtüşmediğini ve tehlikeli olduğunu söyledi.

Öte yandan Beyaz Saray da İran'ın bölgede kendi hırsları doğrultusunda savaşı körüklediğini iddia etti, Birleşmiş Milletlerden, Yemen'deki çatışmada İran'ın rolünü gözden geçirmesini talep etti. İsrail Dışişleri Bakanlığı tüm büyükelçiliklerine İran destekli Hizbullah’a karşı Hariri ve Suudi Arabistan lehinde lobi faaliyetinde bulunulması emri verdi.

Suçlamalara karşı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de bir açıklama yaptı. Ruhani, "ABD ve İsrail'i dost belleyip, İran'ın düşman bellemek Suudilerin stratejik hatasıydı" ifadelerini kullandı. İran Cumhurbaşkanı ayrıca Suudi Arabistan'ı İran'ın 'gücü' konusunda da uyardı.

ulusal.com.tr

iran suudi arabistan tahran cevad zarif riyad