Nepal'de büyük deprem! Ölü sayısı artıyor!

Nepal'i yıkan 7,9 büyüklüğündeki depremin bilançosu giderek artıyor. Son 80 yılın en büyük depremini yaşayan ülkede ölü sayısı 2 bini, yaralı sayısı ise 5 bini geçti. Enkazda kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Canlı çıkarma umutlarının giderek azaldığı ülkede 6.7 büyüklüğünde artçı şok yaşandı.

Nepal'de büyük deprem! Ölü sayısı artıyor!

Nepal'de dün yaşanan 7,9 büyüklüğündeki depremde bilanço her geçen saat biraz daha ağırlaşıyor.

Nepal polisi, gece boyunca devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında yıkılan binaların enkazlarından 2 binin üzerinde ceset çıkarıldığını açıkladı.

Sadece başkent Katmandu'da ölenlerin sayısı 800'e yaklaştı. Nepal İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada 5 binden fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

Binlerce enkazda kaç kişinin bulunduğu net olarak bilinmiyor. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği enkazlarda saatler ilerledikçe canlı bulma umudu da azalıyor.

Ölü sayısı başkent ve civarındaki kentlerde bulunan cesetlere göre veriliyor. Asıl can kaybının evlerin yüzde 80'ninin yıkıldığı küçük yerleşim birimlerinde olduğu belirtiliyor. Bu nedenle depremin yol açtığı asıl yıkım tam olarak bilinmiyor.

Binaların yıkıldığı, tapınakların yerle bir olduğu depremde, ülkede bulunan turistler de etkilendi. Trekking sezonu için Nepal'de bulunan çok sayıda turistin aileleri, yakınlarından haber almaya çalışıyor. Turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Tarihi kulenin enkazından şimdiye kadar yaklaşık 50 kişinin cesedi çıkarıldı.

Depremin Everest'te tetiklediği çığda ölenlerin sayısı da 17'ye yükseldi. Çığ altında kalan 61 dağcı yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan 22'sinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Çığ altında kalan dağcıların bulunması için başlatılan çalışmalar kötü hava koşulları nedeniyle güçlükle yürütülüyor. Ölenler arasında Google'ın bir yöneticisinin de olduğu açıklandı.

1934'ten bu yana Nepal'i vuran en büyük depremin artçıları da yaşanıyor. Ülkede sabaha karşı 4.6 ardından da yerin 10 Kilometre altında 6.7 büyüklüğünde artçı deprem yaşandı.Depremin ardından Katmandu Havalimanı kapatıldı.

Yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip Nepal'in yarısında hissedilen depremden yaklaşık 4,6 milyon kişi etkilendi. Enerji ve iletişim hatlarının kesik olduğu ülkede yiyecek, içilebilir su ve çadıra ihtiyaç duyuluyor.