ABD Suriye'de kukla devlet için PKK ile görüşme yaptı

ABD, 10 Mayıs'tan itibaren Suriye'de PKK bölgesine asker ve silah sevkıyatını hızlandırdı. Altyapı çalışmalarına öncelik veren ABD'liler PKK'lılarla 25 Nisan'da bir gizli görüşme yaptı. Bu girişim, askeri planda PKK’nın güvenliği sağlamak, idari planda kukla devletin kurumlarını oluşturmak, iktisadi planda ise petrol geliriyle ABD koridoruna can suyu vermek olarak değerlendiriliyor.

ABD Suriye'de kukla devlet için PKK ile görüşme yaptı

ABD, Suriye’de özerk bölge kurma projesine hız verdi. Özellikle bölgede ABD'li yetkililer, askeri, idari ve iktisadi plan üzerinde çalışıyor. Washington'un bu hamlesi, Türkiye, Suriye, Irak ve İran toprakları üzerinde 'Büyük Kürdistan' kurma planın bir parçası olarak değerlendiriliyor. Aydınlık gazetesi Amerika'nın Suriye'deki yeni hamlelerini ayrıntılı bir şekilde haberleştirdi.

Plan çerçevesinde 25 Nisan'da Ayn-el Arab bölgesinde Pentagon ile PKK yöneticileri gizlice buluştu. Görüşmede PKK'yı temsilen 196 ülkede kırmızı bültenle aranan SDG'li Ferhat Abdi Şahin ve ABD Merkez kuvvetler Komutanı General Kenneth McKenzie yer aldı.

Ayn-el Arap’taki siyasi partilerin birleşik bir hükümet oluşturması konuşuldu. Özerk bölgenin etkili yönetimi için 'Suriye Kürdistanı'nın birkaç bölgeye ayrılması kararı alındı. İdari merkez yani sözde başkent olarak Rakka şehrine yakın Tabka şehri seçildi.

ABD ve PKK'nın terör koridoru planı başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak gelişmeler, Washington’un 'ABD koridoru' konusunda yeni çalışmalar içinde olduğunu gösteriyor. Pentagon 10 Mayıs'tan beri, Haseke bölgesine askeri teçhizat gönderiyor.

Askeri malzemeler, ABD’nin gözlem noktalarına konuşlandırılacak. Amaç, Suriye-Türkiye sınırında güvenlik önlemlerinin sağlanmasında, PKK'ya kol kanat germek.

Ayrıca Amerikalılar, 2020 Nisan’ında Haseke bölgesine uluslararası örgütlere mensup binin üzerinde terörist gönderdi.

ABD, Şam Fethi Cephesi eski adıyla El-Nusra Cephesi isimli terör örgütüyle de çalışmalarını faal hale getirdi. Bu teröristler, Lazkiye’de Suriyeli askeri personele saldırmak amacıyla ABD’den finansal destek aldı. Aynı teröristlerin planları arasında İdlib bölgesinde oluşturulan ateşkesin yok edilmesi de var.

ulusal.com.tr

abd pkk suriye