O maden, facia günü de denetlenmiş!

301 madencimizi yitirdiğimiz Soma faciasıyla ilgili kan donduran bir gerçek ortaya çıktı. Kayıtlara göre facianın yaşandığı 13 Mayıs günü madende denetim vardı. Ancak ocakta eksiklik tespit edilemedi.

O maden, facia günü de denetlenmiş!

Soma faciasıyla ilgili bir skandal daha ortaya çıktı. Kayıtlara göre, 301 madencinin öldüğü 13 Mayıs günü madende denetim vardı. Buna rağmen ocakta eksiklik tespit edilemedi, 301 can göz göre göre ölüme gönderildi.

Şok eden gerçek CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in verdiği soru önergesiyle ortaya çıktı. CHP'li vekil, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması istemiyle, facianın yaşandığı ocağın ne zaman ve kimler tarafından denetlendiğini sordu.

Soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız facianın olduğu gün madende denetim olduğunu belirtti. Mevzuata aykırı durumlar olduğu için sadece idari para cezası uygulandığını ifade etti. CHP'li Şeker ise duruma tepki gösterdi.

"Patlamanın olduğu gün söz konusu maden denetim geçirmiş. Demek ki o denetimler masa başında, şirketin ofisinde oldu. Masa başında yaptıkları için içeride güvenlik tedbirleri alınmamış. Eğer denetimler yerinde ve ciddiyetle yapılsaydı 301 madenci can vermezdi."

Enerji Bakanı Yıldız'ın yanıtı, Türkiye'deki maden denetimlerinin ne kadar eksik yapıldığını da ortaya koydu. Yıldız, 21 bin 659 ruhsat sahasının bulunduğu ancak her yıl bunlardan ancak 5 bininin denetlenebildiğini söyledi.

ulusalkanal.com.tr