Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez: ''Çukobirlik hayvancılık ve milli ekonomimiz için çok önemliydi''

Adana Çukurova bölgesinde kurulan Çukobirlik, Ortadoğu ve Balkanların en büyük entegrasyon merkeziydi. Yıllardır atıl durumda olan merkez şimdi de devlet borçlarından dolayı varlıkları satışa çıkarıldı. Çukobirlik'e ait Mihmandar Kooperatifi'ne ait 41 dönüm arazinin içindeki binalarıyla birlikte ihaleye açılmasına tepkiler geliyor. Mihmandar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Köylü, Çukobirlik'in varlıklarının satılmasını istemediklerini söyledi.

Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez: ''Çukobirlik hayvancılık ve milli ekonomimiz için çok önemliydi''

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Geçtiğimiz dönemde Türkiye'nin en büyük üretici birliği konumunda olan Çukobirlik’in arsa ve binaları binası borçları nedeniyle satılıyor.

Üreticinin ve Çiftçinin yoldaşıydı. Çukurova’nın üretimde Türkiye’de ilk sıralarda olduğu zamanlarda çiftçiler tarafından kuruldu Çukobirlik.

Çukurova Bölgesi’nde binlerce kişiye istihdam sağlayan Çukobirlik yıllardır atıl durumda.

Çukobirlik’in Mihmandar Kooperatifi’ne ait, içerisinde fabrikaların da bulunduğu 41 dönümlük arazi de, borçlarından dolayı 27 Ocak’ta satışa çıkıyor.

Ulusal Kanal'a konuşan Mihmandar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Köylü, satış kararına tepki gösterdi:

''Çukobirlik dediğin zaman günlük 500-600 ton pamuk alırdık. Çukobirlik şuanda gördüğünüz gibi harabe durumda yani. Çiftçinin yanındaydı. Gübre verirdi, para verirdi. 32 milyon 500 değer biçmişler. 3 yıl önce ekspertiz yaptırmışlar. O değerden çıkmışlar yola. 80 90 milyon değerinde. 10 milyonluk hurda var. Biz satılmasın diyoruz.''

Satış ihalesine tepki gösteren bir diğer isim de Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez’di. Berkyez Çukobirlik’in kamulaştırılıp, yeniden üretime kazandırılması gerektiğini ifade etti:

''Çiftçi, ailesi, çalışan binlerce insan buradan faydalanıyordu. Aynı zamanda Çukobirlik Doğu ve Güneydoğu bölgesi için de iş imkanıydı. Çünkü, oralarda da şubeleri vardı. Şimdi ölü, yıkılmış, harabe bir yer var. Buranın,iyi paraya satılması değil. Buranın üretim alanına dönmesi önemli olan. Buranın tekrar devletin desteğiyle. Borcu bırakın borcu devlet karşılayacak, zaten devlete olan borçtur bu. Burayı üretime dönüştürecek ve üretim sonucunda zaten o para geri devlete dönecek.''

Çukobirlik’in yıllar boyunca, ülkemizin ve bölgenin en büyük entegrasyon merkezi olduğunu belirten Berkyez, milli yatırımların önemini vurguladı:

''Çukobirlik TarsusMersin ve Adana bölgesinde çiftçilerin birlikte kurdukları kooperatif şeklindeki bir birlikti. Çiftçinin adeta kara gün dostuydu diyebiliriz. Aynı zamanda Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük entegre tesisiydi. Buradan milyonlarca, binlerce demiyorum milyonlarca insan faydalanıyordu. Kütle olarak dediğimiz pamuk çiğiliyle birlikte girer, bu entegrasyon sonucunda bir tarafından basma bez iplik çıkarken diğer tarafından, yağ küspe çıkardı. Hem hayvancılık için hem de milli ekonomimiz için çok önemliydi.''

adana Mersin ulusal kanal üretici hayvancılık çiftçi balkanlar ortadoğu tarsus Tarım Gübre kamulaştırma çukurova tarım arazisi milli ekonomi Çukobirlik Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez