Kiraz üreticisinin maliyet sorunu
Kiraz üreticileri salgın tedbirleri kapsamında sebze-meyve hali ve pazarların kapalı olmasından şikayetçi. Raf ömrü çok kısa olan kiraz ya dalında çürüyor ya da fiyatı aşağı düşüyor. İhracat kirazı üretici ve tüccarın yüzünü güldürse de iç piyasa kirazının kilosu bahçede 3 liraya kadar düştü.
Türkiye’nin en kaliteli kirazının üretildiği İzmir Kemalpaşa İlçesi’nde üreticiler koronavirüs salgını döneminde sürekli hasat yaptı. Özellikle ihracat kirazı üreticinin yüzünü güldürdü.
Hasat zamanı çiftçinin korkusu olan yağmur yağmadı, rüzgâr da çıkmadı. Koronavirüse rağmen her şey yolunda gidiyordu. Ancak sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle hal ve pazarların kapalı kalması çiftçileri olumsuz etkiledi.
Ulusal Kanal'a konuşan Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, iç pazara sunulan Burlat (burlent) cinsi kirazın kilosunun 3 liraya kadar düştüğünü söyledi.
Kirazın raf ömrünün 4 gün olduğunu vurgulayan, tüccar Ertuğrul Ozan da hal ve pazarların kapalı olmasının olumsuz etkilerini anlattı.
Çiftçiler maliyetlerden şikâyetçi. Çünkü sadece dalındaki kirazı toplamanın maliyeti kiloda 3 lira.
Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, koronavirüs salgınını Türk çiftçisinin fırsata çevirebileceğini söyledi, kooperatifleşmenin devlet politikası olmasını istedi.
Kiraz üreticileri tarımsal sulamadaki elektrik ve gübre fiyatları ile kilogram başı destekleme talep ediyor.