Ekonomi neden kırılgan?

Küresel rüzgarlardan en çok etkilenen ülke Türkiye. Çünkü Türk ekonomisi kırılgan bir yapıya sahip. Peki bu kırılganlığın nedeni ne? Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Doktor Mehmet Şişman'a göre kırılganlığın nedeni sanayi üretiminin eritilerek dışa bağımlılığın arttırılması. Düşük kur politikası da üretimin dengesini iyice bozdu.

Üretim ekonomisini terkeden Türkiye'nın dışa bağımlılığı başına iş açtı. Küresel piyasalardaki ufak bir hareketlilik bile Türk ekonomisini olumsuz etkiliyor. Türk ekonomisi artık "kırılgan ekonomi" ifadesiyle anılıyor.

Peki, Türk ekonomisinin kırılgan olmasının altında yatan nedenler neler?

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Profosör Doktor Mehmet Şişman'a göre esas neden üretime büyük katkı sağlayan sanayinin eritilmesi.

İthalata mahkum bırakılan sanayici bir de düşük kur politikasından darbe yedi.

Türkiye sıcak para ekonomisiyle yönetildi. Ancak o sıcaklık çok uzun sürmedi. Kayıt dışı paranın ülkeden çıkmaya başlamasıyla da Türkiye gerçekle yüz yüze geldi.

Yanlış politikalar bir de siyasetçilerin ekonomiye yönelik baskılarıyla harmanlanınca terazinin dengesi iyice şaştı. Ne Merkez Bankası'nın müdahalesi ne de verilen güven mesajları karşılık buldu. Dışa bağımlılıkta sınır tanımayan politikalar nedeniyle dövizdeki ufak bir hareketlilik bile Türk piyasalarını tedirgin etmeye yetti.

ulusalkanal.com.tr