Aile hekimlerinin talepleri neler? Dr. Mustafa Tamur anlattı
İstanbul Aile Hekimleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tamur Ulusal Kanal’da Aile Hekimlerinin taleplerini anlattı.
Koronavirüs sebebi ile hayatını kaybeden Aile Hekimi Dr.Yavuz Kalaycı için “O görev şehididir” diyen Tamur, “Aile hekimleri olarak ilk şehidimiz. Tabi daha öncede pek çok sağlık çalışanımızı şehit verdik. Sağlık çalışanlarımız cephenin en önünde savaşıyor. Tabi bunların yanında devletimizin bir valisinin sağlık çalışanları için safettiği sözler hepimizi derinden üzdü. Bir Mehmetçik’e, sen nasıl mayına basarsın denmez ise burada da aynı şey geçerli.” dedi.
Aile Hekimlerinin Kovid-19 ile mücadelesini aktaran Kalaycı, “Türkiye’nin hekimleri bir çok ülkeden daha hazırlıklı yakalandı. Tecrübe, malzeme ve bilgi anlamında gerçekten iyiyiz. Bunlar tedavi için geçerli. Salgının önlenmesi için aile sağlık merkezleri çok önemlidir. Tek tek arayarak izolasyonun ne olduğunu, ne yapması gerektiğini anlatıyoruz. Koşulları gereği kendisini izole etmesini sağlıyoruz. Gerektiğinde rapor yazıyoruz. Çalıştırmak isteyen işverenler de oluyor. Bunlar esas dokunuşlardır. Biraz daha bakanlık ve hastanelerle irtibat halinde olursak daha iyi olacağını inanıyoruz. Bazı temaslıların misafirhane gibi yerlerde izole edilmesi gerekiyor. Bu imkanları yaratmamız lazım. Yurt dışından gelenlere nasıl yurtları açıyor izolasyon yapıyorsak burada da benzer bir durumu yapmamız gerekiyor.“ ifadelerini kullandı.
Aile hekimlerinin sorunlarını aktaran Tamur, “Aile sağlık merkezimizde pozitif bir vaka olduğu zaman biz doktorlar olarak kendimizi izole edemiyoruz. Bizden kendi yerimize bir doktor bulmamız isteniyor. Bulamadığımız durumda maaşımızdan kesiliyor. İzinli sayılamıyoruz. Cephede savaşan askerin maaşından kesilen bir sistem ile mücalede aksaklıklara neden oluyor. Tulum gözlük teslimi almadık. N95 maskelerimizin ilk bölümü iyiydi ama şimdi gelen malzemeler bizim halkımıza kullanmayın dediğimiz siyah sünger maskeler. Ben arada tedarik zincirinde bir sorun olduğunu ve bakanımızın bu sorunu çözeceğine inanıyorum.” diye konuştu.
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Tamur, “Evde bir hastalığınız varsa önce telefon ile arayın. Yıllardır süren hastalıklarınız için sağlık merkezleri ve hastanelere gelmeyiniz. Bunun dışındaki sorunlarınız varsa tabiki hastaneye başvurun.” dedi.
Aile hekimlerinin taleplerini dile getiren Tamur, “Teletıp yasası bir an önce çıkartılmalı. Bu yasa bize telefonla hastalarımıza reçete yazma hakkı tanıyor.Yıllardır tanıdığımız hastaları biliyoruz, onları rutin işleri için buraya getirmeye gerek yok. Bakanlığımızdan bunu talep ediyoruz. Sağlıkta Şiddet Yasası gereği cezaların %50 arttırılması olumlu fakat çözüm değil. 4 ay ceza alan birinin ceası 8 ay olacak ve 2 yılın altında ceza aldığı için Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması devreye girecek. 5 yıl içinde tekrar bu suçu işlemediği takdirde ceza almamış sayılacak. Ya da paraya dönüştürülmesine engel olunmuyor. Bu da parasını verdim dövdüm anlayışını doğuracak.” diye konu