Uluslararası sistemde yeni dönem

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda uluslararası sistemde Amerika'nın nasıl yalnızlaştığını izledik... Dolar hakimiyeti kırılıyor. Amerika’nın “tecrit” çağrısına karşın Avrupa Birliği İran’la yeni bir finansal sistem üzerinde çalışıyor. NATO üyeleri bile Washington’a karşı güvenlik kaygısı duyuyor, savunmasını güçlendirmeye çalışıyor. Yeni dönemin işaretlerini sizler için derledik.

Amerikasız güvenlik, dolarsız ticaret, İran’la işbirliği arayışları…Uluslararası sistemde yeni dönemin kapıları açılıyor.

Amerika'nın tüm dünyayı tehdit eden açıklama ve uygulamalarına karşı yeni cepheler oluşuyor. NATO üyeleri de dahil birçok ülke ABD’ye karşı güvenlik kaygısı duyuyor.

Avrupa Birliği'ne üye Fransa, Almanya, Danimarka, Hollanda, Estonya, İspanya ve Portekiz ortak savunma sektörünü geliştirme kararı almıştı. Karar, kamuoyunda Avrupa Ordusu kuruluyor şeklinde algılandı. Avrupa Birliği'nden ayrılma aşamasında olan İngiltere de bu oluşumu destekleyen ülkelerden oldu. Zira, Amerika’nın Rusya ile işbirliği ile suçladığı Almanya doğrudan kendi ordusunu güçlendirmeye dönük adımlar da atıyor.

Türkiye de kendi hava sahasının güvenliği için Amerika'nın Patriot füzeleri yerine Rusya'nın S-400 hava savunma sistemlerini tercih etti.

Yaptıklarıyla diğer ülkelerin ulusal güvenliğine tehdit oluşturan Amerika'nın doları da bir silah olarak kullanmasının önüne geçilecek hamleler yapılıyor.

Yerel para birimleriyle ticaret yapma konusunda el sıkıştı. Ardından da Türkiye, İran ve Rusya yerli parayla ticaret konusunda anlaşma sağladı.

Askeri ve ekonomik olarak attığı adımları ters tepen Amerika, İran ile yapılan Nükleer Anlaşma konusunda da yalnız kaldı.

ABD Başkanı Donald Trump, nükleer anlaşmadan çekilme konusunda destek bulduğunu bu sözlerle iddia etti. İran ile anlaşma yapan İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya ise masada kaldı. Hatta Avrupa Birliği Amerika'ya rağmen aldığı son karar ile daha ileriye gitti. İran ile ticarette yeni bir ödeme şekli bulunması konusunda uzlaşı sağlandı. Hedef, İran ile ticaret yapacak firma ve şirketlerin Amerika'nın yaptırımlarından korunması amaçlanıyor.

ulusal.com.tr

Birleşmiş milletler