TSK ve yargıya da türban geçirmeye hazırlanıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon programında haftabaşında açıkladığı paketle ilgili maddeleri ele aldı. Başörtüsüyle ilgili olarak "Başörtülü adayımız olacak" diyen Erdoğan, bu konuda "temayül yoklaması" yaptıklarını açıkladı.

TSK ve yargıya da türban geçirmeye hazırlanıyor

Aydınlık

Başörtüsü yasağının TSK, Emniyet ve yargıda da kaldırılabileceğinin işaretini veren Başbakan, "İstedikleri zaman istedikleri düzenlemeyi yapabilirler. Onlar kendi tasarruflarında adımlarını atarlar" diye konuştu ve "Önce direkt olarak süratle aşabileceğimiz kamu dairelerindeki adımları atalım, çözelim. Belli aşamaları dökmeden kırmadan götürmek gerek" dedi.

Kürtçe ile iş bitmiyor

Programda, pakette öngörülen "özel okullarda anadilde eğitim" maddesini de irdeleyen Erdoğan, açılımın sadece Kürtçeyi kapsamadığını, birçok etnik kökeni kapsadığını söyledi. Erdoğan "özel okullarını kendileri kuracak" dedi. Başbakan, resmi dilin Türkçe olacağını, ancak Kürtçe'nin de seçmeli ders olarak devletin okulunda okutulabileceğini söyledi.

Bayrama kadar Bakanlar Kurulu kararları

Seçim sisteminde değişiklik konusunda yine net konuşmayan Erdoğan, barajın kaldırılması ya da yüzde 5'e indirilmesi seçeneklerinden söz etti ve "kamuoyu araştırması yapacağız, ona göre adım atmayı planlıyoruz" dedi. Seçim düzenlemelerinin bayrama yetişmeyeceğini açıklayan Erdoğan, diğer kararların bayrama yetişeceğini duyurdu.

Referandum yaparız

Cumhurbaşkanlığı adayı olup olmayacağı da sorulan Erdoğan, "Böyle bir kararım kesin olarak yok" açıklamasını yaptı. Bugüne kadar bütün basamakları tırmanarak geldiğini vurgulayan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçim sisteminde olası bir değişiklik konusunda ise, "330'u garanti ettikten sonra halka götürürsünüz. O zaman halkımızın evet diyeceğine inanıyorum" dedi. Kendi adaylığına ilişkin de "Hiçbir zaman isteyen olmadım. Biz hep görevlendirme noktasında olduk" açıklamasını yaptı. Erdoğan, seçim aralığı konusunda da "Ben 4 yılı bir siyasi iktidarda yeterli süre olarak görmüyorum. 5 yılın olması lazım" ifadesini kullandı.

Çin kararını savundu

Başbakan Erdoğan, ABD'den tepkiyle karşılanan Çin füzelerinin alımı kararını ise savundu ve gerekçelerini açıkladı. "En düşük fiyatı Çin verdi, üstelik ortak üretim teklif etti" diyen Erdoğan, teslim süresinin de Çin'in teklifinde daha kısa olduğunun altını çizdi.

Şimdi de şehir müzesi

Haziran ayaklanması sürecinde, bir tür geri adım atan Erdoğan, "Çevre duyarlılığına saygılıyız" dedi ve vandallık söylemini tekrarladı, "Ağaç isteyen gençlere değil, vandallığa karşıyız" dedi. Taksim projesini savunan Başbakan, amaçlarının İstnbul'a bir meydan kazandırmak ve şehir müzesi kurmak olduğunu söyledi ve AKM'yi yenileyeceklerini kaydetti. Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Erdoğan, diğer partilerin "ipe un serdiğinden" yakındı.