Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye toplantısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddiaları için toplandı. Amerika "müdahale" ile tehdit ederken, Rusya ise iddaları yalanladı, İngiltere ve Fransa'yı uyardı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'nin Duma kentinde yaşanan kimyasal saldırıyı görüşmek üzere New York'ta toplandı.

Toplantıda ABD ve Rusya arasında sert tartışmalar yaşandı.

ABD, Suriye'de kimyasal silah kullanımının soruşturulması için yeni bir BM mekanizması kurulmasını talep eden karar tasarısını BMGK'ye sundu. ABD'li temsilci Nikki Haley karar ne olursa olsun saldırıya karşılık verileceğini söyledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce, ABD'nin olası askeri müdahalesine ilişkin, "Öncelikle uygun bir soruşturma başlatılmasını tercih ediyoruz. En yakın müttefiklerimizle irtibat halindeyiz, özellikle ABD ve Fransa ile. Seçenekler masada." dedi.

Suriye'de askeri varlığını arttırmaya çalışan Fransa ise Rusya'yı hedef aldı, Moskova'yı tehdit etti. Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, "Bu saldırılar, doğrudan ya da dolaylı, Rusya'nın bilgisinde gerçekleşti." diye konuştu.

Bu tehditkar açıklamalara karşı Rusya'dan uyarı geldi. Olası bir müdahalenin ciddi sonuçlar doğuracağını vurgulayan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise tasarıyı değerlendireceklerini söyledi. Nebenzia, ABD, Fransa ve İngiltere'yi Suriye'de ''agresif bir politika'' yürütmekle eleştirdi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da Amerika'nın provakasyonunu görmezden geldi. Mistura video konferans ile katılıdığı toplantıda "İlk kez sadece bölgesel, ulusal ya da Suriye'nin güvenliği değil uluslararası güvenlikten endişe duyduğum bir noktaya ulaştı" ifadelerini kullandı.

Kürsüye Suriye Büyükelçisi'nin çıktığı sırada ABD, İngiltere ve Fransa'nın temsilcilerinin salonu terketmesi dikkat çekti.

Karar tasarısının kabul edilmesi durumunda, BM Bağımsız Soruşturma Mekanizmasının görev süresi bir yıl olacak ve gerek duyulduğunda BMGK tarafından uzatılacak. BM mekanizması tam faaliyetlerine başladığı tarihten itibaren 90 gün içinde ilk raporunu konseye ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne sunacak.

ulusal.com.tr