Acı biber sofraları yakacak
Kahramanmaraş bölgesine ait acı biberin hasadına başlandı.
Kent genelinde her bölgede yetişen biber 50 tesiste işlenerek tüketiciye sunuluyor. Ekonomik getirisinin düşük olmasına rağmen Kahramanmaraş bölgesinde Narlı ovası, Doğanlı Karahasanlı ve Çiğili bölgesinde ekimi yapılan biberin hasat dönemi yaklaşık iki ay sürüyor. Nasırlı elleriyle tarlaya giden işçi kadınlar biber toplayarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. Geçen yıl 16 bin dekar alanda 29 bin ton üretim yapan çiftçiler bu yıl rekoltenin daha fazla olduğunu belirtiyor. Dekarda 1 ton 250 kilo biber almayı hedefleyen çiftçiler fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 25 artacağını belirtiyor. Biberler işçiler tarafından elle toplanarak çuvallara istif edildikten sonra traktöre yüklenip, kurutma alanlarına götürülüyor. Burada günlerce güneş altında bekletilen biberler kurutulmasının ardından fabrikalara veriliyor.
Kahramanmaraş’ta yerel bazda biber işleyen küçük işletmelerin yanı sıra endüstriyel üretim yapan bayi ve pazarlama ağına sahip çok sayıda fabrika bulunuyor. Tarladan toplanan biberler sofraların yanı sıra boya, kimya sanayilerinde kullanılıyor.
ARTIŞ OLMAZSA ÜRETİM YARI YARIYA DÜŞER
Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, biberde yüzde 25 oranında bir artış olmasının beklendiğini ifade etti. Üretimin arz-talebe göre yapıldığını dile getiren Çetinkaya, Türkiye Ziraat Odaları Başkanlığına durumun aktarıldığını söyledi.
Birlik tarafından fiyat oranlarının yüksek açıklanması gerektiğini dile getiren Çetinkaya, "Mutlaka yükselmesi lazım, aksi takdirde üretici mağdur olur. Eğer fiyatlarda yüzde 25 oranında artış olmazsa gelecek yıl üretim yarı yarıya düşer. Üretim yapan para kazanamazsa alternatif ürünlere yönelir ki bu da biber üretimini düşürmek demektir. Buğday, mısır gibi ürünlerdeki artışın biber de de olmasını bekliyoruz’’ dedi. İHA