ABD, vatandaşlarına ‘dönün’ çağrısı yapmış

ABD, vatandaşlarına ‘dönün’ çağrısı yapmış

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD Ankara Büyükelçiliği’ne gönderdiği yazıda, Türkiye’de çalışan vatandaşlarının güvenliğini sağlayamayacağını, aileleriyle ABD’ye dönmek isteyen vatandaşların masraflarının devlet tarafından karşılanacağını bildirdiği ortaya çıktı.

Aydınlık gazetesinden Derya Derviş'in haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD Ankara Büyükelçiliği’ne gönderdiği yazıda, Türkiye’de çalışan vatandaşlarının güvenliğini sağlayamayacağını, aileleriyle ABD’ye dönmek isteyen vatandaşların masraflarının devlet tarafından karşılanacağını bildirdiği ortaya çıktı.

ABD Dışişleri Bakanlığı mektubunun geçen çarşamba günü geldiği belirtildi. Bundan iki ay önce de benzer bir uyarı sadece ABD Büyükelçiliği ve konsolosluklarında çalışan sivil memurlar için gelmişti.

Ankara’da bir başka ülkenin büyükelçiliğinde çalışan bir sivil memur Aydınlık’a yaptığı açıklamada, ABD Büyükelçiliği’ne, ABD’li tüm vatandaşlar için uyarı mektubu geldiğini ve kendisinin çalıştığı ülke büyükelçiliği için de böyle bir mektubun beklendiğini, bu ülke büyükelçiliği ve konsolosluk çalışanlarının oldukça tedirgin olduklarını, bazılarının kendi olanakları ile ülkelerine dönmeye başladığını söyledi. Mektubun Ankara’daki patlamadan 3 gün önce gelmesi kafalarda soru işareti yarattı. Emekli bir istihbarat uzmanı da Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, böyle bir mektubun gönderilmesinin çok önemli olduğunu, ABD’nin Ankara’daki patlama gibi iç savaşa yol açmaya yönelik provokatif eylemler olacağını daha önceden bildiğini ve vatandaşlarını uyararak Türkiye’den tahliyelerini sağlamaya çalıştığını söyledi. Başka bir istihbarat uzmanı da “ABD, bu ve bundan sonraki olası olayları kesinlikle biliyor. Türkiye’nin müttefikiyiz yalanının arkasına saklanan ABD, bu tür olayları önleyecek tedbirlerin alınması için Türk devletini uyaracağına sadece kendi vatandaşlarının can derdine düşmüş. Bu tür eylemler bir iç çatışmaya yol açacak. ABD’nin bilgisi dahilinde eylemlerdir” dedi.

ulusalkanal.com.tr