Trump: Rusya anlaşmaya uymadı, çekiliyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Açık Semalar Anlaşması’ndan çekileceklerini açıkladı. Gerekçe olarak “Rusya’nın sorumluluklarını yerine getirmiyor” dedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko da “ABD’nin anlaşmadan çekilmesi, Avrupa'nın istikrarına ve askeri güvenliğine yeni bir darbe olacaktır” dedi. Birleşmiş Milletler de ABD-Rusya silah kontrol rejiminin “erozyonu”ndan endişe duyuyor.

Trump: Rusya anlaşmaya uymadı, çekiliyoruz

Amerika Birleşik Devletleri, askeri şeffaflığı teşvik etmek için izin veren “Açık Semalar Anlaşması”ndan çekiliyor. Kararı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump açıkladı. Trump, Moskova yönetimi suçladı, “Rusya anlaşmaya uymuyor, sorumluklarını yerine getirene kadar anlaşmadan çekileceğiz” dedi. ABD Başkanı, Rusya’ya yeni bir anlaşma yapmak için çağrı yaptı, “yeni bir anlaşma için iyi bir fırsat” ifadelerini kullandı.

Washington’un Açık Semalar Anlaşması’ndan çekilmesine Moskova’dan yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “yaklaşımımızı oluşturmak için ABD'nin bu konudaki konumunu netleştirmesini bekliyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko da konuyu TASS haber ajansına değerlendirdi. Avrupa’nın özellikle ABD yönetiminin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekilmesiyle zayıfladığını hatırlatan Gruşko, “ABD’nin bu anlaşmadan çekilmesi, Avrupa'nın istikrarına ve askeri güvenliğine yeni bir darbe olacaktır” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Departmanı Başkanı Vladimir Yermakov ise “B planı”nın hazır olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler, ABD'nin silah kontrolünü denetleyen Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilmesinin ABD-Rusya silah kontrol rejimini “erozyona” uğrattığını bildirdi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “ABD-Rus silah kontrol rejiminin erozyonundan endişe duymaya devam ediyoruz” dedi.

ABD’nin Açık Semalar Anlaşması’ndan çekilmesi üzerine NATO, toplanma kararı aldı. NATO yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üye ülkelerin Açık Semalar Anlaşması’nın güvenliğe önemli katkı sağladığı konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

Rusya ve ABD, askeri faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'nı imzalayan 34 ülke arasında yer alıyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı coğrafyasında güven ve güvenlik artırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992'de imzaya açılan Açık Semalar Anlaşması'nın tarafları arasında Türkiye de bulunuyor.

ulusal.com.tr

abd donald trump