Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektup ABD Dışişleri'ne soruldu

Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektup ABD Dışişleri'ne soruldu

İsrail Başbakanı Netanyahu bir dizi ziyaret için gittiği İtalya'nın başkenti Roma'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. Görüşme sonrası basın mensuplarının sorularına cevap veren ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elizabeth Trudeau önemli bir açıklamada bulundu.

Sözcü Trudeau, İsrail ile Türkiye arasında varılan anlaşma ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus lider Putin'e gönderdiği mektup ile ilgili bir soruya da cevap verdi. , Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e gönderdiği mektuptan ABD'nin haberinin olmadığını kaydetti.

Bir basın mensubunun, "NATO üyesi olarak Türkler, mektubu göndermeden önce size danıştı mı? Özür hakkındaki yorumunuz nedir?" şeklindeki sorusuna sözcü, "tek bildiğim, Kremlin sözcüsünün açıklamaları" yanıtını verdi.

Trudeau'nun düzenlediği basın toplantısında soru ve yanıtlar şu şekildeydi:​

Soru : ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yapılan görüşmede Türkiye-İsrail ilişkilerinin yakınlaşmasıyla ilgili değerlendirmeleri sormak istiyorum.

Trudeau : Bu bölgesel istikrar açısından önemli bir adım.

Soru : İsrail basınında yazılanlara göre görüşmenin neredeyse tamamı İsrail-Türkiye yakınlaşması hakkında.

Trudeau : Siz sanırım görüşme sonrasındaki değerlendirmeden bahsediyorsunuz. Güzel bir toplantı oldu. Bir çok farklı konu ele alındı, fakat özellikle terörle mücadele eden ülkelerin çözüm bekleyen ekonomik sorunları ve nasıl başa çıkılacağı hakkında görüşüldü. Ve tabii ki Brexit'in ekonomik etkilerini de içeren geniş çaplı bir görüşme oldu.

Soru : Yani diğer bir değişle barış görüşmelerinin tekrar başlatılması hakkında konuşulmadığını söyleyebiliriz.

Trudeau : Şunu söyleyebilirim ki Dışişleri Bakanı'nın her toplantısında barışı ilerletmek her zaman gündeme gelir.

Soru : Yani barış konusunun esas konu olmadığını mı söylüyorsunuz ?

Trudeau : Hayır bunun herzaman önemli bir konu olduğunu fakat uzun ve çok kapsamlı bir toplantı olduğunu söylüyorum.

Soru : İsrail-Türkiye ilişkileriyle alakalı yorumunuz bu şekilde. Peki Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e yolladığı, düşürülen Rus uçağı sebebiyle özür dilediğini içeren mektupla ilgili neler söyleyebilirsiniz? Bir NATO üyesi olarak Türkler, mektubu göndermeden önce size danıştı mı? Özür hakkındaki yorumunuz nedir?

Trudeau : Bu konuda tek bildiğim, Kremlin sözcüsünün yorumları. Bu yüzden herhangi bir yorum yapacak durumda değilim. Bu konuda sorularınızı Türk ve Rus hükümetlerine yöneltmenizi öneririm. Tamam mı?

Soru : İsrail-Türkiye ilişkileri hakkında yorum yapmaya isteklisiniz, ama Türkiye Rusya yakınlaşmasıyla ilgili yorum yapmaya istekli değilsiniz. Bu alışıldık bir durum değil.

Trudeau : Yani, tek bildiğim, Kremlin sözcüsünün açıklamaları...

Soru : Ama Türkiye tarafı bunu açıkladı ve mektup gönderildi.

Trudeau : Evet, yani, ha tamam. Bunu bilmiyordum. Bilgi için teşekkür ederim.

Haber: Çağrı Dai

ulusalkanal.com.tr

abd rusya erdoğan Putin