AKP'den PKK'ya siyaset yolu!

Hükümet açılıma ilişkin 2'nci kanun paketini Meclis'e getirmeye hazırlanıyor. PKK'lılara etkin pişmanlık dışında eve dönme, siyasete katılma yollarının önünü açacak maddelerin yasalaşması hedefleniyor. Pakette öne çıkan bir diğer madde de "Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi" adı altında yürütülen özerklik hazırlığı.

PKK'lıların siyasete katılmasını öngören açılım paketi Meclis'e sunulacak.

Bu ay içinde son hali verilecek 2'nci açılım pakketinde PKK'lıların taleplerini de içeren maddeler yer alıyor. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nca yürütülen açılım görüşmeleri kapsamında dağdan inişi kolaylaştırılacak. Pakette, PKK'lıların siyasete katılmasının önünü açacak düzenlemelerin yasalaşması hedefleniyor.

Paketle, "eve" dönüş için hukuki alt yapı netleştirilecek. Terör örgütünün faaliyetlerinin nerede başlayıp nerede bittiği konuları yeniden tanımlanacak. Bu bağlamda Türk Ceza Kanunu'nda da köklü değişikliklere gidiliyor.

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konusunda yeni adımların atılması öngörülüyor. Açılımla birlikte Avrupa Yerel Yönetimler Şartnamesi'ne Türkiye'nin koyduğu çekincenin kaldırılması gündeme gelmişti. Özerklik şartnamesini kabul etmeyi hem AKP ve hem CHP kamuoyuna ilan etmişti.

Paketteki başka bir düzenleme de hükümetin Alevi açımılıyla ilgili. Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nda, "Dedelik" unvanının kullanılmasına ilişkin değişiklik yapılması bekleniyor. Cemevlerinin bağlı olacağı kurumun da açılım paketinde karara bağlanması öngörülüyor.

ulusalkanal.com.tr

pkk AKP