Soma için emsal karar!

Soma için emsal karar!

Yargıtay Soma faciasına emsal olacak bir karara imza attı. 2009'da 19 işçi Bursa'daki maden kazasında hayatını kaybetmiş, patronlara 5 yıl ceza verilmişti. İşte Yargıtay o kararı bozdu ve patronların "taksirle" değil, "olası kasıtla adam öldürmekten" yargılanmasına hükmetti. Bu durumda, şirket yetkililierinin alacakları hapis cezası 5 yıldan 25 yıla çıkabilecek.

Yargıtay, Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili emsal bir karara imza attı. Mahkeme, 19 madencinin yaşamını yitirdiği Bursa'daki maden kazasını ele aldı, sanıkların olası kasıtla adam öldürmekten" yargılanmasına hükmetti.

Mustafakemalpaşa'da 2009 yılında meydana grizu patlamasında 19 madenci yaşamını yitirdi. Şirket yöneticileri "taksirle adam öldürmekten" yargılandı ve sadece 5 yıl hapis cezası aldı. Yargıtay ise bu kararı bozdu. Mahkeme, suçluların "taksirle adam öldürmekten" değil "olası kasıtla adam öldürmekten" yargılanmasını istedi. Bu, şirket yetkilierine verilen 5 yıllık hapis cezasının 20-25 yıla çıkması anlamına geliyor.

Yargıtay 5 yıllık ceza kararını madendeki ihmaller zincirini sıralayak bozdu. Bursa'daki maden faciasına neden olan ihmaller, Soma'daki faciayla çok benzer.

Her iki madende, işçileri ölüme götüren ihmaller zinciri şöyle:

- Yeterli sayıda gaz ölçüm cihazı yok

- Yeterli havalandırma sistemi kurulmadı

- Erken uyarı sistemi kurulmadı

- İşçilere iş güvenliği eğitimi verilmedi

- Metan gazı gözardı edildi

- Ocak, emniyete aykırı şekilde işletildi.

Şimdi gözler, şirket yöneticilerinin taksirle adam öldürmekle suçlandığı Soma soruşturmasında.

ulusalkanal.com.tr

AKP maden Manisa soma