Bakanlıktan savcılara yetki

Adalet Bakanlığı’ndan savcılara davalara ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla sözlü açıklama yapabilme yetkisi verildi. Sözlü açıklamalar, soruşturma evresinde ağır ceza mahkemesi başsavcısı, başsavcının görevlendirdiği başsavcı vekili veya savcı tarafından yapılabilecek.

Bakanlıktan savcılara yetki

Kamuoyunun yargı ile ilgili konularda sağlıklı bilgilendirilmesi için Adalet Bakanlığı savcılara sözlü açıklama yapabilme yetkisi verdi.

20 Mayıs 2015’te yayımlanan 153 sayılı “Soruşturmanın Gizliliği ve Basın Sözcülüğü” konulu genelge yenilendi. Genelgede adliyelerde “Medya ve İletişim Büroları” kurularak basın sözcülüğü kurumuna işlerlik kazandırılması amaçlanıyordu.

Yenilenen genelgeyle birlikte savcılara acil hallerde sözlü basın açıklamaları yapabilme yetkisi verildi. Sözlü açıklamalar soruşturma evresinde ağır ceza mahkemesi başsavcısı, başsavcının görevlendirdiği başsavcı vekili veya savcı tarafından yapılabilecek.

Adli davalarda adalet komisyonu başkanları, idari davalarda da bölge idare mahkemesi başkanları basını bilgilendirebilecek.

Basına kapalı yapılması kararlaştırılan davalarda ise bu kararı ortadan kaldırıcı sonuçlar doğurmamak şartıyla da basınla bilgi paylaşımı yapılabilecek.

ulusalkanal.com.tr