Mangal kömürüne alın teri karışıyor

Manisa'da Özdemir ailesi ata mesleği olan mangal kömürü üretimini nesillerdir sürdürüyor. Yılın 12 ayını çadırda geçiren aile, yakıcı güneş altında çalışıyor. Kömür karasına alın teri karışıyor.

Mangal kömürüne alın teri karışıyor

Onlar, atalarından kalan kadim bir mesleği yaşatıyorlar. Mangal kömürü üretiyorlar.

Kalender Özdemir, ekmek parası için Osmaniye'den Manisa'nın Kula ilçesine gitti. Oğulları, gelinleri ve torunlarıyla Kenger Mahallesi'ne 3 kilometre uzaklıktaki dağlık alanda baba mesleğini sürdürüyor.

Yılın 12 ayı çadırlarda yaşıyorlar. Orman İşletme Müdürlüğü'nün uygun gördüğü bölgelerde meşe ağaçlarını mangal kömürüne dönüştürüyorlar. Kesilen meşe odunlarını kurdukları ocaklarda yakıyorlar.

Kalender Özdemir'in oğlu Ferhat Özdemir'in çocukluğu dağlarda mangal kömürü ocaklarında geçmiş. Pizza ve hamur ustası olan, başka meslekler de deneyen Ferhat Özdemir, baba mesleğine geri dönmüş. O'nun çocukları da kendisi gibi dağlarda kömür ocaklarında büyüyor.

Kavurucu güneş altında kömürün karasına alın teri karışıyor. Soğutulan mangal kömürü torbalara konuyor. Birçok zahmetli işlemle üretilen odun kömürleri başta Manisa, Uşak ve İzmir olmak üzere yurdun birçok iline gönderiliyor.

Manisa meslek kula Mangal kömürü ata mesleği mangal kömürü üretimi Orman İşletme Müdürlüğü