Rusya'dan Montrö uyarısı

NATO gemilerinin Karadeniz'deki faatliyetleri Rusya'nın güvenliğini tehlikeye atıyor. Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni hatırlattı. Türkiye'nin sözleşmeye muhakkak uyması gerektiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan da Asya Pasifik için Amerikan füze savunma sistemi uyarısı geldi.

Rusya'dan Montrö uyarısı

Boğazlar konusu Rusya'nın gündeminde. NATO gemilerinin Karadeniz'de serbestçe dolaşması bölge ülkelerinin güvenlik endişelerini arttırıyor.

Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr GruşkoMontrö Boğazlar Sözleşmesi üzerinden Türkiye'ye uyarıda bulundu.

Sputnik'e konuşan Gruşko, Karadeniz'e kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan devletlerin Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçiş şartlarını düzenleyen Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin önemine değindi.

Sözleşmenin onlarca yıldır askeri istikrarın garantörü olduğunu vurgulayan Gruşko, NATO'nun bölgedeki askeri varlığını arttırma planları olduğunu ve bunun sözleşmeye aykırı olduğunu ifade etti.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 21 Temmuz 1936'da İsviçre'nin Montrö kentinde imzalanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da benzer bir uyarıyı Amerika'ya yaptı. Amerika'nın Asya Pasifik bölgesine füze savunma sistemi konuşlandırması halinde, bunun ciddi riskler doğuracağını belirtti.

Lavrov, Amerika'nın Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı planının orantısız olduğunu söyledi.

ulusalkanal.com.tr

rusya karadeniz nato aleksandr gruşko Montrö Boğazlar Sözleşmesi